Κορωνοϊός: Σταθεροποιείται η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία -Βαρύτητα σε Φλώρινα και Γρεβενά - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Σταθεροποιείται η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία -Βαρύτητα σε Φλώρινα και Γρεβενά

Εικόνα από τη Φλώρινα το χειμώνα
Εικόνα από τη Φλώρινα τον χειμώνα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας του κορωνοϊού παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τους ειδικούς να στρέφουν την προσοχή τους στη Φλώρινα.

Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος γιατρός του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη Φλώρινα, όπου, όπως είπε, «υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ακόμη έχουμε αυξημένα νούμερα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι κλειστές δομές οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε ευάλωτα άτομα, όπως είναι τα γηροκομεία, τα ψυχιατρεία», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη δομή μεταναστών στο Βελβεντό, επισήμανε ότι βρίσκεται σε lockdown για δύο εβδομάδες, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανησυχίας και ανέφερε ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ηλίας Τοπαλίδης σημείωσε ότι οι προσπάθειες όλων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στις περιοχές της Φλώρινας και των Γρεβενών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν βρέθηκε μετάλλαξη του κορωνοϊού σε εκτρεφόμενα ζώα

Σε ό,τι αφορά τα εκτρεφόμενα ζώα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι «τελικά δεν βρέθηκε μετάλλαξη του ιού, συνεπώς ο ιός που είναι υπεύθυνος για την προσβολή των γουνοφόρων ζώων είναι εκείνος που μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα ζώα και δεν έχει μεταλλαχθεί, όπως έχει συμβεί στη Δανία, ώστε να υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδεται και από τα ζώα στον άνθρωπο».

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι οι ειδικοί έλεγχοι που γίνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μετά και την ολοκλήρωση της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων και τη θανάτωσή τους για τη λήψη του δέρματος, στα εναπομείναντα ζώα που θα διατηρηθούν από τους εκτροφείς για αναπαραγωγή.

«Έχει καθιερωθεί ένα σύστημα διαχείρισης βιοασφάλειας, με αυξημένα μέτρα επιτήρησης, παρακολούθησης και προστασίας αυτών των εκτροφών μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της εκτροφής», είπε, και έκανε λόγο για μια καινοτόμο εφαρμογή που προέκυψε στη Δυτική Μακεδονία, όμως θα καθιερωθεί για το σύνολο της χώρας μας.

Από την πλευρά της, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κτηνίατρος, Κατερίνα Δαδαμόγια, ανέφερε ότι γίνονται rapid tests στους εκτροφείς και τους εργαζόμενους, ενώ σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί λαμβάνονται δείγματα και από ζώα και αν και εκείνα βγουν θετικά, μπαίνουν οι εκτροφές σε κατάσταση επιτήρησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διευθυντής Κτηνιατρικής της έδρας Δυτικής Μακεδονίας Σωκράτης Ηλιάδης γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 300 εργαζόμενοι και τα κρούσματα ήταν 19.

442 θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Περιφέρεια

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι γενικότερα η Περιφέρεια υποστηρίζει με υλικά μέσα τη λειτουργία των κλιμακίων του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία ώστε να πυκνώσουν οι έλεγχοι. Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραγγελθεί 5.000 rapid test που θα διατεθούν για στοχευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

Επίσης, η Περιφέρεια θα υποστηρίξει μια δομή διευκόλυνσης των ομάδων του ΕΟΔΥ στην Κοζάνη, ώστε οι πολίτες να προσέρχονται οργανωμένα σε συγκεκριμένο χώρο. Αντίστοιχες δομές θα δημιουργηθούν και στις υπόλοιπες πόλεις για την επιτάχυνση και την αύξηση των ελέγχων.

«Τον μήνα που διανύουμε έγιναν πάνω από 3.000 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 442 κρούσματα», σημείωσε ο κ. Κασαπίδης. Εξάλλου έγινε γνωστό ότι ομάδες του ΕΟΔΥ αρχικά της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης θα δώσουν στη δημοσιότητα τηλεφωνικές γραμμές για τον προγραμματισμό των ελέγχων σε άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπείες και ιατρικές εξετάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσπάθειες ενίσχυσης των μονάδων υγείας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, επισήμανε ότι 1.000 τεστ PCR θα προσφερθούν από ιδιώτες γιατρούς της πόλης της Κοζάνης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν δωρεάν αυτή την εξέταση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Σχετικά με τις μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης της λειτουργικότητάς τους, καθώς, όπως είπε, οι μονάδες αυτές «δοκιμάζονται την περίοδο αυτή και αρκετές έχουν φτάσει και στα όριά τους».

«Είμαστε σε μια φάση που υποστηρίζουμε την έναρξη λειτουργίας των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και Εντατικής Θεραπείας στην πόλη της Κοζάνης. Πιστεύω ότι αυτό θα καταστεί εφικτό σύντομα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ