Το DNA μας παίζει ρόλο στο αν θα προσβληθούμε από τον κορωνοϊό και πόσο βαριά θα είναι τα συμπτώματα, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες, δήλωσε στον FOCUS FM 103.6 ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κώστας Τριανταφυλλίδης.
Σε συνέντευξή του τόνισε πως «Γνωρίζουμε όλη τη μορφή του ιού, είναι σαν στέμμα και περιβάλλεται από ακτίνες. Για να περάσει στα κύτταρά μας η πρωτεϊνη της ακτίνας αυτής πηγαίνει σε έναν υποδοχέα της μεμβράνης των κυττάρων μας. Η πρωτεϊνη που υπάρχει στα κύτταρά μας λέγεται μετατρεπτικό ένζυμο και έχει μεγάλη σημασία ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο βαθμός συγγένειας οι δύο πρωτεϊνες και για αυτό είναι τόσο μολυσματικός. Το γονίδιο έχει βρεθεί, ότι εκφράζεται σε καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, έντερα και αρτηρίες. Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι πολυμορφικό, θα πρέπει να είναι μία πιθανή εξήγηση γιατί υπάρχουν τόσα παράξενα αποτελέσματα, ακόμα και απόλυτα υγιή άτομα να προσβάλλονται. Με το AIDS αν έχεις μία συγκεκριμένη γενετική σύσταση δεν προσβάλλεσαι καθόλου από τον ιό ή αν προσβάλλεσαι δεν έχεις τόσο σοβαρά συμπτώματα, μήπως γίνεται το ίδιο με τον κορωνοϊό», ανέφερε ο κ.Τριανταφυλλίδης.
Τον Ιούνιο αποτελεσματικό φάρμακο σε μορφή χαπιού
Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτίμησε, ότι οι δοκιμές, που γίνονται σε 1.000 άτομα, τον Ιούνιο θα είναι σε θέση, μετά από αξιολογήσεις, να δώσουν το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο, που θα είναι σε χαπάκι, ενώ για το εμβόλιο υποστήριξε, ότι θέλει ακόμη 9 μήνες έως 1 χρόνο.
Τόνισε, ότι μπορεί να υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού από το Σεπτέμβριο, ενώ οι συμβουλές του είναι να μένουμε στο σπίτι, αν βγούμε να τηρούμε μεταξύ μας απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων, όταν είμαστε κοντά σε ανθρώπους να φοράμε μάσκα και να μη χαιρετιόμαστε. «Όταν γυρίζουμε σπίτι από έξω, πρέπει πάση θυσία να πλένουμε τα χέρια μας», κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.