Συναγερμός στην Αττική καθώς τα νοσοκομεία της βρίσκονται υπό πίεση, με τα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά να φτάνουν τον τετραψήφιο αριθμό.
Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και οι εισαγωγές ανεβαίνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς, την στιγμή που ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απευθύνει δραματική έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ωστόσο δεν απευθύνονται στο κάλεσμα για στελέχωση.
Τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει στους 672 και η ανάγκη για γιατρούς είναι τεράστια, ετοιμάζεται επιστράτευση γιατρών από την κυβέρνηση.
Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 50 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα, ενώ η ανάγκη του ΕΣΥ κάνει λόγο για 200 γιατρούς.
Τα κρούσματα στο «κόκκινο»
Στο «κόκκινο» είναι για μια ακόμα ημέρα η Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την τελευταία ημέρα αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού. Από τα 2.535 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες για όλη την Ελλάδα, στην Αττική είναι τα 1.237. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική ανιχνεύθηκαν τα 160, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών τα 156, στο κέντρο της Αθήνας τα 318 και στον Πειραιά 196. Από εκεί και πέρα, στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 252 νέα κρούσματα, 138 ακόμα στην Αχαΐα και 52 στην Εύβοια.
Η διαφωνία γιατρών με κυβέρνηση
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» το οποίο εφημέρευε. Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Γενικό Κρατικό πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» στη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και ιατρικοί σύλλογοι δεν συμφώνησαν στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και πλέον το απόγευμα της Κυριακής θα υπάρχουν ανακοινώσεις αναφορικά με την επιστράτευση ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα τη Δευτέρα αναμένεται να δοθούν και τα φύλλα πορείας.
Μετά το πέρας της επίσκεψής του στο «Γεννηματάς» προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».
Πολλοί γιατροί διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις διότι θεωρούν πως μένουν ακάλυπτοι για τυχόν ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης παροχής υπηρεσιών τους στο σύστημα δημόσιας υγείας.
Η διαδικασία επιστράτευσης γιατρών
Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.
Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.
Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.