Αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ -Οι διασωληνωμένοι θα ήταν πολύ λιγότεροι αν η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνούσε το 70% - iefimerida.gr

Αυξάνονται οι ασθενείς στις ΜΕΘ -Οι διασωληνωμένοι θα ήταν πολύ λιγότεροι αν η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνούσε το 70%

Η έξοδος εμβολιαστικού κέντρου
Η έξοδος εμβολιαστικού κέντρου / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αριθμός των διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού, αγγίζει ξανά τους 400 στα νοσοκομεία της χώρας, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των βαριά ασθενών αφορά σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Η εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊό παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα σημάδια ύφεσης, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά στον αριθμό των νέων διαγνώσεων στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ επιμένει, ενώ αυξημένος εμφανίζεται και ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνεται καθημερινά. Το τελευταίο 24ωρο, διαπιστώθηκε ο θάνατος 43 πολιτών, έπειτα από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Στο 90% το ποσοστό των ανεμβολίαστων διασωληνωμένων

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο, 381 διασωληνωμένους, υψηλό τριμήνου για τις ΜΕΘ Covid της χώρας, που κατέγραψε αντίστοιχο αριθμό στις 8 Ιουλίου. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90.03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (9.97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι σήμερα τα 64 έτη, ενώ ποσοστό 82,9% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία αποτελεί δείκτη που παρακολουθούν οι ειδικοί. «Είναι ένα νούμερο το οποίο μας απασχολεί σίγουρα. Ωστόσο, ο ρυθμός που χρειάστηκε για να αυξηθεί αυτό, ήταν μέσα σε αρκετό χρονικό διάστημα και δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση» σημείωνε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται μια σταθερότητα και στα νοσοκομεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Όσο λιγότεροι διασωληνωμένοι, τόσο λιγότεροι θάνατοι, γιατί ξέρουμε ότι ένα ποσοστό των ασθενών που θα διασωληνωθούν δεν θα μπορέσουνε να κερδίσουν τη μάχη» σημείωνε.

Ο εμβολιασμός η μόνη λύση στην αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως μόνη λύση στην αύξηση των διασωληνωμένων είναι ο εμβολιασμός. «Θα ήμασταν σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή αν είχαμε 10% περισσότερες μονάδες εμβολιασμού» εκτίμησε ο καθηγητής.

Άλλωστε, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μειώνει σημαντικά όχι μόνο τον κίνδυνο λοίμωξης, αλλά και την πιθανότητα η νόσος να μετατραπεί σε μακρά Covid-19 με πολύμηνα συμπτώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη δείχνει ότι στη μειονότητα εκείνων που μολύνονται από τον ιό, παρόλο που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ο κίνδυνος να εμφανίσουν στη συνέχεια παρατεταμένα συμπτώματα της λεγόμενης «μακράς Covid-19» - για πάνω από ένα μήνα - μειώνεται στο μισό, δηλαδή κατά 50%, σε σχέση με την πιθανότητα των ανεμβολίαστων να νοσήσουν για καιρό.

Προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων Σεπτέμβρη και Οκτώβρη

Καθώς η πλειοψηφία των πολιτών επιστρέφει στην καθημερινότητα και εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση στη διάδοση του κορωνοϊού τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, σημειώνουν πως το τείχος της ανοσίας των νέων, που έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Ιούλιο, φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σε αυτή τη φάση βλέπουμε μία σταθερή ήπια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, διότι σε αυτή την περίοδο παρατηρείται μία μεγάλη αλλαγή της κινητικότητας» δήλωνε επόσης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης την Παρασκευή. «Είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά» συμπλήρωνε.

Την ίδια ώρα, μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναφέρται σε αύξηση της μεταδοτικότητας τον Οκτώβριο, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς. Βασική αιτία γι' αυτό είναι ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους διασκέδασης που αποτελούν σημεία υπερμετάδοσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ