Μια ιδιαίτερα ανησυχητική προσέγγιση στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης αναφέρθηκε στα κρούσματα που καταγράφονται στην Ελλάδα και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία με 9 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Από τα στοιχεία και τον πίνακα που ανάρτησε ο κ. Δερμιτζάκης προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά τους θανάτους ανά κρούσματα και τη 4η χειρότερη θέση για τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ο κ. Δερμιτζάκης διερωτάται αρχικά «είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα;» σημειώνοντας ότι «τον τελευταίο καιρό ακούω πολύ συχνά ότι η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες χώρες επιδημιολογικά».
Τα 4 σενάρια και η πιο πιθανή εξήγηση
Αναφερόμενος στην κακή επίδοση της χώρας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εννέα (Αυστρία, Αγγλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Τσεχία) ο καθηγητής αναφέρει ότι υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις:
-Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι διαφορετική, οπότε έχουμε περισσότερους θανάτους. Αυτό το θεωρώ ως μικρής σημασίας παράμετρο γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η Ελλάδα είναι όχι μόνο χειρότερο στο λόγο θάνατοι/κρούσματα αλλά και 2-3 φορές πιο πάνω. Χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία έπρεπε να έχουν το ίδιο πρόβλημα.
-Το σύστημα Υγείας μας δεν αποδίδει και πεθαίνουν πολλοί. Δεν το θεωρώ πιθανό καθώς είχαμε καλές αποδόσεις στο παρελθόν και παρά τις μέτριες υποδομές, οι Ελληνες γιατροί είναι από τους καλύτερους.
-Η αγαπημένη εξήγηση του Αναστάση Περράκη είναι ότι στις άλλες χώρες οι πολύ αδύναμοι πέθαναν, ενώ στην Ελλάδα ήταν ακόμα ζωντανοί και πεθαίνουν τώρα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κύρια εξήγηση γιατί χώρες όπως η Αυστρία και η Πορτογαλία που επίσης τα πήγαν καλά στην πρώτη φάση, συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από την Ελλάδα στο λόγο θάνατοι/κρούσματα και τώρα.
-Η στρατηγική τεστ δεν είναι αρκετή ή είναι διαφορετική. Αυτό θεωρώ ότι είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Μπορεί να κάνουμε πολλά τεστ γενικά αλλά η κατανομή των τεστ ίσως δεν είναι η σωστότερη. Ισως καταναλώνουμε πολλά τεστ στα σύνορα ή σε άλλες στοχευμένες στρατηγικές με τελικά μικρή απόδοση στην ταυτοποίηση κρουσμάτων. Αυτό μας κάνει πιο «τυφλούς» σε μη διαπιστωμένα κρούσματα.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης υποστηρίζει ότι «τα διαπιστωμένα κρούσματα που βλέπουμε είναι πολύ λιγότερα από αυτά που βλέπουν οι άλλες χώρες. Με άλλα λόγια, εάν είχαμε την ευαισθησία ταυτοποίησης κρουσμάτων χωρών όπως η Αυστρία, η Ελβετία κ.ά, θα διαπιστώναμε 600-900 κρούσματα την ημέρα και όχι 300. Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται και από τους θανάτους ανά εκατομμύριο, ότι είμαστε σε μια μέση προς χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη, κι όχι μια από τις καλύτερες χώρες όπως έχει υποστηριχθεί».
Τι πρέπει να κάνουμε;
Ο καθηγητής στη συνέχεια παραθέτει τους τρόπους ώστε η Ελλάδα να βγει από αυτό το «μονοπάτι» της πανδημίας του κορωνοϊού. Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του Μανώλη Δερμιτζάκη: