Την άποψη ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσει στη χώρα μας ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο εξέφρασε ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο iefimerida.gr.
Αναφερόμενος στa όσα ανακοίνωσε ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, ότι αναμένεται να ζητήσει επείγουσα έγκριση για το εμβόλιό από τις αμερικανικές αρχές την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο κ. Δερμιζτάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του.
«Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακοίνωση από τον Άλμπερτ Μπούρλα, για τα στοιχεία που πρέπει να ικανοποιεί το εμβόλιο για να πάρει την έγκριση, μας οδηγεί στο να έχουμε μια θετική στάση απέναντι σ’ αυτό. Η εταιρεία έχει τηρήσει μέχρι σήμερα μια υπεύθυνη και προσεκτική στάση, ειδικά σε ότι αφορά την πολιτική διάσταση που πήρε το εμβόλιο με τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και τις εκλογές. Όλα αυτά θα πρέπει να καθησυχάζουν τον κόσμο σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του. Ως εκ τούτου δεν είναι σίγουρο αλλά είναι ρεαλιστικό να έχουμε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας τον Δεκέμβριο και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός εντός του 2020», ανέφερε.
Μάσκα παντού στο κέντρο της Αθήνας
Την ίδια στιγμή, ο Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στην πρωτεύουσα. «Η Αθήνα είναι αυτή τη στιγμή η λιγότερο ελεγχόμενη περιοχή. Θα πρέπει να πάρουμε πιο έντονα μέτρα. Αν ξεφύγουν τα κρούσματα είναι πολύ δύσκολο να επαναφέρουμε την κατάσταση σε σχέση π.χ. με την Κοζάνη ή οποιαδήποτε άλλη μικρή πόλη. Ένας πορτοκαλί συναγερμός στην Αττική για μένα πρέπει να δώσει πιο πολλά μέτρα απ ότι έναν πορτοκαλί συναγερμό στην Κοζάνη ή ένα κόκκινο. Πρέπει να θωρακίσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την πρωτεύουσα», σημείωσε.
Ενώ, σε ότι αφορά στα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι «η μάσκα θα πρέπει να εφαρμοστεί παντού στο κέντρο της Αθήνας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από συνωστισμούς. Τα μέτρα θα πρέπει να είναι κατανοητά. Ακόμη και η αλληλεπίδραση 10 δευτερολέπτων στο πεζοδρόμιο σε πολυσύχναστο δρόμο μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση. Η χρήση της μάσκας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις. Απαιτούνται πιο βαριά μέτρα από το μίνιμουμ που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».
Μέτρα με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γενετικής για τη θωράκιση των χωρών της Ευρώπης, ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα, απαιτούνται μακροπρόθεσμα μέτρα. «Έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υιοθετήσαμε ένα μοντέλο που να έχει μακροχρόνια δράση. Κοιτάμε κάθε φορά τα ημερήσια κρούσματα και τα στατιστικά των επόμενων ημερών και αναλόγως πράττουμε, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε σε μακροχρόνια στρατηγική ώστε να χτίσουμε ένα πλαίσιο εγρήγορσης. Η χαλαρότητα που υπήρξε το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε τους περισσότερους να πιστέψουν ότι τελειώσαμε με τον κορωνοιό. Η επαναφορά στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολη από το να είχε υπάρξει μια μεγαλύτερη εγρήγορση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», κατέληξε.