Το άλμα των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές αλλά και στους ειδικούς, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, και πλέον υπάρχουν σκέψεις για πιθανά μέτρα για συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους.
Μπορεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, εκεί που έχει παρατηρηθεί αυξημένο ιικό φορτίο να έχουν ληφθεί μέτρα όπως το ωράριο σε μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ωστόσο αυτά φαίνεται να μην αρκούν. Ενδεικτικό είναι πως από την πρώτη ημέρα λήψης των μέτρων και ενώ οι καταστηματάρχες έδειξαν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, δεν έγινε το ίδιο με τους πελάτες. Μόλις τα καταστήματα κατέβασαν ρολά, οι θαμώνες συνέχισαν τη νυχτερινή τους έξοδο σε πλατείες, πεζόδρομους, παγκάκια και παραλίες. Ενδεικτικές ήταν εξάλλου οι εικόνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Καβάλα, η Ζάκυνθος και η Κρήτη. Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός μετά τη συναυλία στη Χαλκιδική που σκόρπισε τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα ο ιός να φτάσει μέχρι και το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης με τα 36 κρούσματα.
Η νέα κατάσταση που φαίνεται πως δημιουργείται σε συνδυασμό με τα κρούσματα που συνεχώς αυξάνονται οδηγεί τους ειδικούς να εξετάζουν νέα μέτρα, αυτή τη φορά για τους εξωτερικούς χώρους. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλους της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκου Σύψα. Ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει όριο σε συγκεντρώσεις ατόμων σε ανοιχτούς χώρους, ακόμα και να τεθεί ένα ανώτατο όριο π.χ. για μια παρέα που θα είναι έξω. Μάλιστα, με την κατάσταση της εξάπλωσης των κρουσμάτων όπως διαμορφώνεται, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων.
Προβληματισμός για τον Δεκαπενταύγουστο και τις εκκλησίες
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι λιτανείες έξω από τους ιερούς ναούς για τον Αύγουστο, άρα και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο απαγορεύονται.
Σημειώνεται πως ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθούν οι λιτανείες (υπενθυμίζεται ότι κάποιοι μητροπολίτες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους), δεν απαγορεύεται ο κόσμος να πάει στις εκκλησίες, να μπει μέσα και να προσκυνήσει ή ακόμα και να συγκεντρωθεί έξω από τους ναούς κατά τη διάρκεια των Λειτουργιών.
Για να μπουν οι πιστοί στις εκκλησίες θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και να έχουν αποστάσεις ασφαλείας. Ανήμερα όμως τον Δεκαπενταύγουστο και σε συγκεκριμένα μέρη και εκκλησίες που εορτάζουν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου έξω από τους ναούς.
Το ενδεχόμενο συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκκλησία της Μεγαλόχαρης στην Τήνο. Μπορεί να μη γίνει λιτανεία έξω από τον ναό και πομπή με περιφορά της εικόνας, οι πιστοί ωστόσο αναμένεται να μεταβούν στον ναό για να προσκυνήσουν. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει συνωστισμό έξω από τον ναό και στους δρόμους γύρω από αυτόν. Αρα, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πώς θα τηρηθούν σε μία τέτοια περίπτωση τα μέτρα ασφαλείας και οι αποστάσεις.
Αυτό προβληματίζει έντονα τους ειδικούς, αφού η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική, αλλά υπάρχει μόνο αυστηρή σύσταση. Παράλληλα, όταν συγκεντρώνεται ένα τέτοιο πλήθος είναι σχεδόν αδύνατον να διατηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται πως στην ΚΥΑ για τις λιτανείες αναφέρεται:
«Αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής.
Αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας».