Κρίσιμα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Οι αριθμοί του κορωνοϊού παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα την Πέμπτη, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 204 περιπτώσεις θετικών στον ιό και την πλειονότητα των ασθενών να ανήκουν σε εγχώρια κρούσματα. Είναι ενδεικτικό πως από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, 23 αφορούν σε εισαγόμενα και τα υπόλοιπα διαμοιράζονται στην ελληνική επικράτεια.
Παραμένουν στο «κόκκινο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αττική και Θεσσαλονίκη διατηρούν για μια ακόμη ημέρα την πλειοψηφία των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, αυξάνοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες ημέρες στις δυο πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Αττική καταγράφει 64 νέους ασθενείς Covid-19, με τις περιπτώσεις του νέου κορωνοϊού στη συμπρωτεύουσα να ανέρχονται σε 37 την Πέμπτη. 8 ασθενείς με κορωνοϊό εντοπίστηκαν στην Αργολίδα και 5 στον Έβρο, όπου την Τετάρτη υπήρχαν πληροφορίες πως γάμος αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης του ιού.
Για μια ακόμη ημέρα, η περιφέρεια Λάρισας καταγράφει επίσης αρκετά νέα κρούσματα, 12 τον αριθμό. Θυμίζουμε πως εχθές μια γιατρός 27 ετών διασωληνώθηκε αφού μολύνθηκε από τον κορωνοϊό – ευτυχώς αργότερα έγινε γνωστό πως αποσωληνώθηκε – ενώ η περιοχή του Αμπελώνα Τυρνάβου λειτουργεί υπό αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, τύπου Πόρου, εδώ και τρεις ημέρες.
Από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού την Πέμπτη, εντύπωση προκαλεί πως θετικοί στον ιό εντοπίστηκαν σε 32 συνολικά περιφέρειες της χώρας, ενώ για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν 12 κρούσματα τα οποία δεν αποδόθηκαν σε κάποια περιοχή με τη σημείωση πως βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την πορεία του κορωνοϊού λένε οι ειδικοί
«Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι πολύ κρίσιμα. Αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δύο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown» προειδοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη, ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μ. Δερμιτζάκης.
«Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δεν θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σαν να μην κουνιόμαστε. Μπορούμε να το αναστρέψουμε, αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» συμπλήρωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ Δερμιτζάκης.
Την ατομική ευθύνη προτάσσουν και πάλι οι ειδικοί
«Η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα», σημείωσε μιλώντας και πάλι στον ΣΚΑΪ, με τη σειρά του, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν πως όσα μέτρα και να ληφθούν επιπλέον, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με την τήρηση αποστάσεων και την χρήση μάσκας όπου προβλέπεται.
Εξ ου και οι εντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Επικράτεια. Πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 52.000 έλεγχοι για τήρηση των μέτρων προστασίας μετάδοσης του κορωνοϊού.
Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό, ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών, μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.