Καμπανάκι κινδύνου για τους λοιμωξιολόγους αποτέλεσαν τα 1.261 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, ενώ οι πληροφορίες ότι ο αριθμός τους και σήμερα θα είναι τετραψήφιος δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς την τακτική που θα εισηγηθούν για να μπει φρένο στη διασπορά.
Νέα μέτρα παραμένουν ακόμα στο συρτάρι, με τους ειδικούς να τονίζουν πως οι επόμενες 48 ώρες θα κρίνουν εάν θα ληφθούν εκ νέου πιο αυστηροί περιορισμοί. Μάλιστα, από την πλευρά των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις επόμενες ημέρες χειροτερέψει αισθητά, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, ακόμα είναι νωρίς και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα έως τώρα δεδομένα πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Στη συνέχεια θα εξεταστεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο, η αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας και στην Αττική. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινάει από τις 18:00, αλλά από τις 19:00 ή και τις 20:00. Τέλος, αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο λιανεμπόριο.
Αυτό επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνει τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά», σημείωσε.
Άλλωστε αυτό είχε τονίσει προ ημερών και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα και το γενικευμένο lockdown θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αυτή τη στιγμή η χώρα δεν βρίσκεται στο σημείο για ένα ολικό lockdown, ωστόσο, όπως προσθέτουν, αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και αξιολογείται καθημερινά. «Οπου δυσκολεύουν τα πράγματα, κλείνουμε και προστατεύουμε τους συμπολίτες μας», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ανησυχία για την Αττική
«Πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τον εντοπισμό 649 νέων μολύνσεων το περασμένο 24ωρο, από το σύνολο των 1.261 που εντοπίστηκαν. Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι το πιο ηχηρό καμπανάκι αυτή τη στιγμή και είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να σημάνει και αύξηση σε νοσηλείες στις ΜΕΘ.
Ωστόσο, ανησυχία δημιουργεί και το γεγονός ότι μετά από αρκετό καιρό καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων χθες, με τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, να εμφανίζουν ραγδαία αύξηση.
Πάντως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς και οι μεταλλάξεις του ιού, αφού, μετά το βρετανικό στέλεχος, την περασμένη Κυριακή (31/1) εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και αυτό από τη Νότια Αφρική.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας πριν τις 21:00
Προς το παρόν, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι την Παρασκευή (5/2) θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες περιοχές στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 και στην Αττική. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3.
Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπαίνει προς το παρόν στη συζήτηση να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, όμως είναι από τα θέματα που θα εξεταστεί από τους λοιμωξιολόγους. Την περασμένη εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 «ναι» και 12 «όχι», ένα αποτέλεσμα που με βάση τα νέα δεδομένα θα μπορούσε να ανατραπεί.