Θετικά είναι τα μηνύματα των ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες.
Την ώρα που τα μέτρα κατά του κορωνοϊού πήραν παράταση για εφτά ημέρες, οι ειδικοί κάνουν λόγο για ύφεση, με την ερχόμενη εβδομάδα να είναι καθοριστική, παρότι οι «σκληροί δείκτες» θανάτων και διασωληνωμένων παραμένουν υψηλοί.
Γκάγκα: Από την άνοιξη θα είμαστε ακόμα καλύτερα
Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας πως «πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τις επαφές μας. Ιδιαίτερα όταν βγαίνουμε από το σπίτι και γυρνάμε σε ανθρώπους με προβλήματα».
Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, η κ. Γκάγκα προσέθεσε πως «είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας και από την άνοιξη θα είμαστε ακόμα καλύτερα. Από τη μετάλλαξη Όμικρον κινδυνεύουν οι μεγαλύτεροι, όπως και με όλες τις ιώσεις».
Θωμαΐδης: Καθοριστική η εβδομάδα που έρχεται
«Αυτή η εβδομάδα που ας έρχεται θα είναι καθοριστική στο να πούμε ότι έχουμε ύφεση. Αυτή τη στιγμή έχει συσσωρευτεί ιικό φορτίο στην κοινότητα και είναι πάρα πολύ υψηλό», δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει».
Επίσης, τόνισε πως παρότι άνοιξαν και τα πανεπιστήμια και τα σχολεία μετά τις γιορτές, «δεν είδαμε κάποια σημαντική επίδραση. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε πραγματικά αποκλίμακωση».
Βατόπουλος: Είναι λογικό να υπάρχει πτώση στα κρούσματα
Στην ίδια εκπομπή με τον κ. Θωμαΐδη, από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι είναι λογικό να υπάρχει πτώση κρουσμάτων μετά τη μεγάλη μετάδοση που σημειώθηκε.
Ωστόσο, τόνισε πως «η πανδημία δεν τελειώνει και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» ενώ για τους υψηλούς δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως αυτό συμβαίνει διότι «υπάρχει μια καθυστέρηση στην επιδημιολογία των παλιών περιστατικών όσο αφορά στις νοσηλείες και τους θανάτους. Γύρω στις 15 ημέρες».
Γαλιατσάτος: Τέλος Γενάρη με αρχές Φλεβάρη η αποκλιμάκωση
Από την πλευρά του, ο Παναγής Γαλιατσάτος, επικεφαλής της μονάδας COVID του νοσοκομείου «John Hopkins» εκτίμησε, μιλώντας στο Mega, πως τέλος αυτού του μήνα με αρχές Φλεβάρη θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. «Τα νούμερα αρχίσουν και πέφτουν. Τέλος αυτού του μήνα, αρχές Φλεβάρη θα αρχίσουμε να βλέπουμε πτώση στον αριθμό των ασθενών στα νοσοκομεία», δήλωσε.
«Η Όμικρον μας ήρθε γρήγορα και θα φύγει γρήγορα, έτσι πιστεύουμε», εξήγησε ενώ όσο αφορά στο αν κάποιος μπορεί να νοσήσει επανειλημμένως από κορωνοϊό, ο κ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε το εξής: «Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορωνοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό».