Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη δεν άφησε ανεπηρέαστες τις δυνάμεις της αστυνομίας καθώς από τα 550 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο αστυνομικό προσωπικό, τα 330 είναι αστυνομικοί που υπηρετούν στη συμπρωτεύουσα.
Χαρακτηριστικές άλλωστε της ανησυχίας που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια ήταν οι δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Καλώ όλους τους αστυνομικούς να είναι πολύ προσεκτικοί στην εξωυπηρεσιακή και κοινωνική τους ζωή, έτσι ώστε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα-το προσωπικό της αστυνομίας στην εποπτεία των μέτρων να παραμείνει στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος φόβος της αστυνομικής ηγεσίας είναι η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού κυρίως σε ομάδες της αστυνομίας, όπως ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ. Και άλλες.
Για αυτόν τον λόγο άλλωστε αυξήθηκαν οι προμήθειες υλικών προστασίας και χιλιάδων τεστ COVID, ώστε να υποβληθεί σε αυτά αρχικά το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές.
Ανησυχία και για τις φυλακές
Συναγερμός άλλωστε είχε χτυπήσει νωρίτερα στις αρχές μετά από τα 62 κρούσματα κορωνοϊού σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κρατούμενους στις φυλακές Διαβατών, μετά τα οποία εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο για τις φυλακές της χώρας που περιλαμβάνει συνεχόμενα τεστ κορωνοϊού. Ειδικότερα, αυτά θα γίνονται κάθε εβδομάδα στους εργαζόμενους, ενώ θα πραγματοποιούνται και σε κρατούμενους με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα. Φυσικά προτεραιότητα θα δίνεται στα καταστήματα κράτησης που παρουσιάζουν υψηλό ιικό φορτίο.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και ειδικές μονάδες με κλίνες για κρατούμενους σε δύο νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι υγειονομικές περιφέρειες θα πρέπει να παραχωρήσουν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις κατά τόπους φυλακές
Σήμερα και αύριο Παρασκευή μάλιστα στις φυλακές Διαβατών και μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων θα πραγματοποιηθούν τεστ από τον ΕΟΔΥ.
Τι θα γίνει με την επέτειο του Πολυτεχνείου
Στο μεταξύ στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ πραγματοποιούνται συσκέψεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς φορείς, συνδικάτα και σύλλογοι έχουν εξαγγείλει συναθροίσεις, ανακοινώνοντας ορισμένοι πως θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με αφορμή αυτές τις ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να εκδοθεί διαταγή απαγόρευσης για λόγους δημόσιας υγείας. Στο ζήτημα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη και ο κ. Χρυσοχοίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γίνεται μακάβρια αυτή η συζήτηση. Γιορτή για φέρετρα δεν ήταν ποτέ ούτε θα αφήσουμε να γίνει φέτος το Πολυτεχνείο. Το Πάσχα, την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου φυλάξαμε τις γιορτές και προστατεύσαμε τους εαυτούς μας. Έτσι θα γίνει και με τη 17η Νοεμβρίου».