Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, αλλά και οι ανησυχητικές τάσεις που δείχνουν αρκετές περιοχές της χώρας, κάνουν τους λοιμωξιολόγους να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να τις χαρακτηρίσουν «κόκκινες».
Η κατάσταση στην Αττική, που βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα, είναι προβληματική, ωστόσο κι άλλες περιοχές της Περιφέρειας «τείνουν» προς τον κόκκινο συναγερμό. Είναι χαρακτηριστικό πως προχθές ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για εννέα περιοχές, ενώ μετά τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας, οι ειδικοί διαπίστωσαν μεγάλη κινητικότητα και εξέφρασαν ανησυχίες για 22 συνολικά περιοχές στη χώρα.
Η έξαρση της πανδημίας φαίνεται πως άρχισε ξανά με ταχείς ρυθμούς. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις μέλους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο iefimerida.gr., ο οποίος είπε: «Είναι τόσο γρήγορα τα γεγονότα, η επιδημία τρέχει με τέτοιους ρυθμούς, που δεν προλαβαίνουμε να παίρνουμε αποφάσεις. Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του μίλησε για επτά ''κόκκινες'' περιοχές πριν από μία εβδομάδα. Πλέον, είναι 22. Τα κρούσματα σε αυτές τις περιοχές παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, αλλά εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση. Δεν είναι όμως μόνον ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπάρχει κινητικότητα».
Να τονιστεί πως ο κ. Κικίλιας είχε κάνει αναφορά για εννέα περιοχές, προχθές, οι οποίες φλερτάρουν με το «κόκκινο». Αυτές είναι: Δυτική Αττική, Αττική (βόρειος τομέας και κέντρο), Σαντορίνη, Μύκονος, Ροδόπη, Αχαΐα, Λακωνία, Μαγνησία και Εύβοια.
Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στο «Σωτηρία»
Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία εμφανίζεται άνοδος των εισαγωγών εξαιτίας του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστικά, μέλος της επιτροπής ανέφερε στο iefimerida: «Στις αποφάσεις μας θα λάβουμε υπ' όψιν και άλλους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των κλινικών κ.α. Στο ''Σωτηρία'' το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν τα περιστατικά. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη».
Ο κ. Κικίλιας μία ημέρα πριν ανέφερε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ για κορωνοϊό φτάνει το 63% στην Αττική και το 50% στη Θεσσαλονίκη.
Κορωνοϊός: 716 κρούσματα, τα 312 στην Αττική
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την καταγραφή 716 κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 312 αφορούν την Αττική. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σταθερότητα, καθώς καταγράφηκαν 62 κρούσματα, ενώ ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί στην Αχαΐα (37), την Εύβοια (24), τη Λέσβο (21), τη Λάρισα (19), το Λασίθι (14) και την Πιερία (13).
Επίσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων (268), ενώ 18 πολίτες απεβίωσαν. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 5.742, με τα κρούσματα να έχουν φτάσει πλέον στα 154.796.
66 κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες και για πρώτη φορά τον αριθμό των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Χθες ανήλθαν σε 7, με το σύνολο από την στιγμή που ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα μετάλλαξης του κορωνοϊού, να ανέρχεται σε 66.
«Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, την Κρήτη τη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο. Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 δείγματα θετικά για το νέο στέλεχοςVOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7). Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:
- 1 δείγμα από τις Πύλες Εισόδου
- 2 δείγματα από την Αττική
- 4 δείγματα από την Κρήτη.
Συνολικά, στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα χθεσινά κρούσματα
«Ανακοινώνουμε 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154.796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48.259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».