Τρομάζει η αλματώδης αύξηση των νεκρών στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, καθώς από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 159 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού.
Τις τελευταίες 48 ώρες, 69 άνθρωποι -34 το Σάββατο και 35 την Κυριακή- «έφυγαν» από τη ζωή, αριθμός-ρεκόρ για τα θύματα που έχουν καταγραφεί ημερησίως στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, είχε δηλώσει ότι «ο επταήμερος μέσος όρος νεκρών έχει περάσει τους 10 ανά ημέρα. Δυστυχώς, αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες».
Παγώνη: Το σύστημα Υγείας πιέζεται λόγω κορωνοϊού
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο Mega για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τονίζοντας πως «αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου έως 22 Οκτωβρίου, κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων.
Αναφέρθηκε, δε, στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κορωνοϊό, αλλά από το σύνολο των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση, γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».
Παράλληλα, η κ. Παγώνη τόνισε τη σημασία τήρησης των μέτρων προκειμένου να ανοίξει ξανά η αγορά. «Αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα, θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή», είπε.
21 ημέρες lockdown, 14 ημέρες ανοικτά προτείνει ο καθηγητής Σαρηγιάννης
Ενα διαφορετικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρότεινε από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σε δηλώσεις του στο Open, ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο για ένα εναλλασσόμενο lockdown, δηλαδή για 21 ημέρες καραντίνα και 14 ημέρες ανοιχτά.
«Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα ''μίνι'' lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά, που μετά από τρεις με τέσσερις κύκλους μας βγάζει μέχρι τέλος Μαρτίου, με περίπου 500-600 κρούσματα την ημέρα. Αυτό νομίζω είναι σημαντικό για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα θα ''στοιχίσει'' 200 περίπου κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό και έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε».
«Η εικόνα της διασποράς είναι πολύ μεγάλη», πρόσθεσε, προβλέποντας, παράλληλα, μείωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου. «Περιμένουμε κορύφωση στις 10 Νοεμβρίου για τα κρούσματα, ίσως ξεπεράσουν τα 3.000», είπε ο κ. Σαρηγιάννης. «Μετά θα έχουμε αποσυμπίεση», επισήμανε.
Βασιλακόπουλος: «Το 40%-43% των διασωληνωμένων με κορωνοϊό σε ΜΕΘ πεθαίνει»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega εξήγησε ότι το πρόβλημα της θνησιμότητας των ασθενών με κορωνοϊό θα υπήρχε ακόμα και αν με μαγικό τρόπο μπορούσαμε, όπως είπε, να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό νοσοκομείων ή κλινών ΜΕΘ.
Δήλωσε, δε, ότι από τους διασωληνωμένους με κορωνοϊό σε ΜΕΘ, το 40%-43% πεθαίνουν. «Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσο περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται, οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Όμως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες, είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας», είπε, εξηγώντας ότι αν φθάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Κικίλιας: Χρήση μάσκας για τον κορωνοϊό μέχρι την άνοιξη
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάλεσε τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από το lockodown είναι η τήρηση των μέτρων. «Λέω εκ των προτέρων όμως, για να το καταλάβουν όλοι, ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης και ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από κάποια στιγμή το βράδυ και μετά δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες», είπε.
«Εάν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε είναι προφανές ότι θα μειωθεί ραγδαία το ποσοστό της θετικότητας. Στη Θεσσαλονίκη, στα τεστ που κάνουν οι κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, η θετικότητα ξεπέρασε το 20%. Άρα, 2 στους 10 είναι θετικοί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τεράστιο το ποσοστό. Θέλω να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου. Πόσο πολύ κινδυνεύουμε και τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε τέτοια διασπορά ή σε τέτοιο περιορισμό του ιού και να μπορέσουμε σταδιακά και σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε την κοινωνία και την οικονομία», πρόσθεσε.