Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης δηλώνει πως ο κοινωνικός διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την προσαρμογή των αγορών εργασίας σε καλές και κακές στιγμές.
«Τα συμβούλια των τοπικών και περιφερειακών επιμελητηρίων θα πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν, εάν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ως κεντρικό όργανο, θα συνεχίσει να δεσμεύεται από ένα ουδέτερο ρόλο, ή εάν θα επιλέξει να έχει έστω ένα συμβουλευτικό ρόλο στον εθνικό κοινωνικό διάλογο, όπως στην Ευρώπη, αφενός, στηρίζοντας τους κοινωνικούς εταίρους και αφετέρου διασφαλίζοντας ότι το αποτέλεσμά θα είναι σύμφωνο με το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους».
Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, με αφορμή την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρότασης σύστασης του Συμβουλίου για τον εθνικό κοινωνικό διάλογο.
Ο κ. Κορκίδης δηλώνει πως ο κοινωνικός διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την προσαρμογή των αγορών εργασίας σε καλές και κακές στιγμές και προσθέτει ότι οι κοινωνικοί εταίροι, σε όλα τα επίπεδα, βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να εκσυγχρονίσουν τις αγορές εργασίας και να τις καταστήσουν πιο ανθεκτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ. Τα επιμελητήρια, όπως διευκρινίζει, αν και δεν είναι κοινωνικοί εταίροι χαιρετίζουν την ανακοίνωση για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο, εγκαινιάζοντας μια νέα αρχή με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία των θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων. Ίσως μάλιστα αυτή η ανακοίνωση, όπως σημειώνει ο πρόεδρος, έρχεται την κατάλληλη στιγμή, που χαρακτηρίζεται από ένα νέο προκλητικό γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο.
Κορκίδης: «Χαιρετίζουμε διάφορες δράσεις που προτείνει η Επιτροπή»
Ο ίδιος σημειώνει: «Ως ΕΒΕΠ χαιρετίζουμε διάφορες δράσεις που προτείνει η Επιτροπή, όπως τη δημιουργία ενός ερευνητικού δικτύου για την ανάλυση και την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου της ΕΕ ή τη διοργάνωση ενημερωτικής συνόδου σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Οι διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης για τη βελτίωση της νομοθεσίας στις συμφωνίες των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, ενώ απαιτείται ανανέωση της υποστήριξης για μέτρα ανάπτυξης ικανοτήτων των κοινωνικών εταίρων, ιδίως στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των διακλαδικών κοινωνικών εταίρων, ιδίως των εκπροσώπων των ΜμΕ σε όλα τα επίπεδα στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και στην εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παραμένει προτεραιότητα. Στη πρόταση σύστασης Συμβουλίου, η αρχή της προώθησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να συμβαδίζει με τον πλήρη σεβασμό της ποικιλομορφίας των συστημάτων εργασιακών σχέσεων και των διαφόρων επιπέδων κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα κράτη μέλη. Οι κοινωνικοί εταίροι, σε εθνικό, περιφερειακό ή τομεακό επίπεδο θα πρέπει να αποφασίσουν με αυτόνομο τρόπο να συμμετάσχουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στην Ελλάδα, τα συμβούλια των τοπικών και περιφερειακών Επιμελητηρίων θα πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν, εάν η ΚΕΕΕ ως κεντρικό όργανο θα συνεχίσει να δεσμεύεται από ένα ουδέτερο ρόλο, ή εάν θα επιλέξει να έχει έστω ένα συμβουλευτικό ρόλο στον εθνικό κοινωνικό διάλογο, όπως στην Ευρώπη, αφενός, στηρίζοντας τους κοινωνικούς εταίρους και αφετέρου διασφαλίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνο με το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους».