Στο Τατόι ως ιδιώτης θα κηδευτεί ο Κωνσταντίνος, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε πως ο Κωνσταντίνος, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 83 ετών, θα ταφεί ως ιδιώτης κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στη Μητρόπολη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την προσεχή Δευτέρα.
Ο τάφος στο Τατόι όπου θα ταφεί ο Κωνσταντίνος
Το ekklisiaonline επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το μέρος όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι στο Τατόι. Όπως μπορεί να δει κανείς, οι τάφοι των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης, βρίσκονται σε απόσταση από τον ναό της Αναστάσεως του Κυρίου που βρίσκεται στα πρώην βασιλικά κτήματα, ενώ για να πλησιάσει κανείς στο σημείο πρέπει να περάσει μέσα από πεσμένους κορμούς δέντρων και λάσπες.
Το κοιμητήριο στο Τατόι
Το νεκροταφείο στο Τατόι είχε αρχικά επιλεγεί από τη βασίλισσα Όλγα, μετά τον θάνατο της κόρης της, Αλεξάνδρας. Εκείνη ήταν που συνέλαβε την ιδέα της ανέγερσης ενός ναού μέσα στο κτήμα των 42.000 στρεμμάτων σήμερα στη Δεκέλεια, 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Η εκτέλεση του σχεδίου δεν έγινε, όμως, παρά το 1899. Αρχιτέκτοντας του ναού ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς, στον οποίο ο Γεώργιος Α’ είχε αναθέσει να μιμηθεί αθηναϊκό ναό του ΙΒ αιώνα. Έκτοτε καθιερώθηκε ως τόπος ταφής όλων των μελών της οικογένειας.
Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρίσκονται οι τάφοι 22 μελών των Γλίξμπουργκ, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Γεώργιος Α′ και η Όλγα, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η πριγκίπισσα Μαρία, ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης -δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας-, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, η βασίλισσα Σοφία και ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Τέλος, εκεί ετάφη ο βασιλιάς Παύλος και η σύζυγός του, Φρειδερίκη.