Την καταδίκη του 72χρονου εκτροφέα αλόγων για παραβίαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων αποφάσισε το δικαστήριο.
Οι δικαστές του Δ'τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ομόφωνα έκριναν ένοχο τον κατηγορούμενο και του επέβαλαν ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Η υπόθεση είχε έρθει στο φως μετά από καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων το 2016 για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν στην επιχείρηση εμπορίας ιπποειδών του 72χρονου στον Ασπρόπυργο.
Εντός των εγκαταστάσεων υπήρχαν 16 άλογα σε άθλια κατάσταση, άλλα υποσιτισμένα, άλλα σκελετωμένα, αφυδατωμένα, δεμένα με κοντά σχοινια και αλυσίδες, σχεδόν σε ημιθανή κατάσταση.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο κατηγορούμενος δεν ήταν παρών, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο εκτροφείο.
Ως πρώτη μάρτυρας εξετάστηκε η κα Ρόζα Ρούσσου , πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, η οποία αποκάλυψε και την υπόθεση:
«Τον Αύγουστο του 2016 πήραμε φωτογραφία από καμένο άλογο στον χώρο, μετά πήγαμε και διαπιστώσαμε 16 άλογα μονίμως δεμένα, πάνω σε κόπρανα, σε ουρά, υποσιτισμένα. Τον Δεκέμβριο του 2016 και αφού συλλέξαμε υλικό, κάναμε την καταγγελία στη δικαιοσύνη. Και μόνο ο μόνιμος υποσιτισμός είναι βασανιστήριο. Ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πάλι στο παρελθόν για αντίστοιχα αδικήματα. Είναι κακοποιητής για χρόνια. Ήταν 16 ζώα, διασώσαμε τα 12, τα 4 τα εξαφάνισε και είναι άγνωστη η τύχη τους Τα 2 από τα 12 δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε και πέθαναν από ασιτία. Όλα ήταν σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονταν ορούς και άμεση περίθαλψη».
Στη συνέχεια κατέθεσε η κα Σταματίνα Ψιμοπούλου, μέλος του ίδιου συλλόγου:
«Όταν μετά την καταγγελία, πήγαμε με την αστυνομία να τα πάρουμε ήταν κάτι το σοκαρίστικο. Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες τραγικές και άθλιες εικόνες. Τα ζώα ήταν δεμένα τα περισσότερα, με σχοινιά ή αλυσίδες, ακόμα και στα 10 εκατοστά από τον τοίχο. Δεν υπήρχε φαγητό ή νερό. Ακόμη κι αν πει ο ιδιοκτήτης ότι τα τάιζε κάθε 2 ημέρες, είναι καταστροφικό, καθώς τα άλογα πρέπει να τρέφονται το λιγότερο 2 φορές την ημέρα. Ζούσαν στα κόπρανα τους και τα ούρα τους. Κάποια είχαν και ψώρα. Εκτός από σκελετωμένα, είχε ανοίξει και το δέρμα τους. Κάποια ήταν μόνο ο σκελετός. Για μήνες ζούσαν και έμεναν όρθια».
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 72χρονου έκανε λόγο για στοιχεία υπερβολής στις καταθέσεις των μαρτύρων, παρότι δεν αμφισβήτησε το σκέλος παραβίασης των κανόνων ευζωίας, και υποστήριξε ότι δεν υπήρχε πρόθεση κακοποίησης των ζώων. Ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς ο εντολέας του σταμάτησε να δραστηριοποιείται, όμως το δικαστήριο δεν το έκανε δεκτό.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της πρότεινε την ενοχή του 72χρονου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τις καταθέσεις των δύο μαρτύρων και με βάση τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν προκύπτει σαφώς πως δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο ευζωίας, που εντάσσεται στη διάταξη περί κακοποίησης των ζώων. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται».