Διευρύνεται ο κύκλος των υπόπτων για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο, καθώς ο νυν αποθηκάριος «θυμήθηκε» και δεύτερη είσοδο στην επίμαχη αποθήκη οπλισμού.
Η πρώτη είσοδος στην αποθήκη οπλισμού στη Λέρο, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, είχε γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, από τον προκάτοχό του και δύο ακόμη στελέχη των ΟΥΚ, οι οποίοι είχαν καταστεί βασικοί ύποπτοι. Ομως, ο νυν αποθηκάριος ανέφερε και δεύτερη είσοδο στην αποθήκη οπλισμού, λίγες μέρες μετά την πρώτη, στις αρχές Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων. Κάποιο άτομο, που δεν θυμάται ποιος ήταν, του είχε ζητήσει τα κλειδιά και τους κωδικούς του συναγερμού, προκειμένου δύο άνδρες των ΟΥΚ να πάρουν στρατιωτικό υλικό που θα χρησιμοποιούσαν στην άσκηση. Αυτή η μονάδα των ΟΥΚ έχει έδρα την Αθήνα και αριθμεί 80-100 άτομα, τα οποία αναμένεται να καταθέσουν.
Η πρώτη είσοδος στην αποθήκη στη Λέρο
Στην πρώτη είσοδο στην επίμαχη αποθήκη από την οποία αφαιρέθηκε στρατιωτικός οπλισμός στη ναυτική βάση στη Λέρο- κατέθεσε ο αποθηκάριος- ο προκάτοχός του του ζήτησε τα κλειδιά και τους κωδικούς συναγερμού, οι οποίοι άλλαζαν καθημερινά και ήταν μέσα σε εμπιστευτικό φάκελο. Και στις δύο εισόδους τα πρωτόκολλα ασφαλείας δεν τηρήθηκαν. Μάλιστα φαίνεται ότι αυτό ήταν συνηθισμένο φαινόμενο, στο πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σε υλικό καμερών ασφαλείας που ανακτήθηκε, απεικονίζεται η είσοδος και έξοδος του πρώην αποθηκάριου και δύο στελεχών των ΟΥΚ στην αποθήκη χωρίς όμως να φαίνεται να μεταφέρουν κάτι.
Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κλοπή του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο να έγινε σε βάθος χρόνου και πιθανόν όχι από τους ίδιους δράστες, κάτι που δυσχεραίνει την εξιχνίαση της υπόθεσης. Το συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό, αντιαρματικά, αμυντικές χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και βραδύκαυστο φιτίλι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ποινικές ή τρομοκρατικές ενέργειες.
Τα τρία σενάρια
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν τρία σενάρια για το πού κατέληξε ο οπλισμός που αφαιρέθηκε από την αποθήκη στη Λέρο. Πρώτον, να πέρασε στα χέρια ποινικών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εκρηκτική ύλη από το εσωτερικό τους, δεύτερον να πρόκειται για ιδιότυπους συλλέκτες και τρίτον να πρόκειται για παραγγελία από κακοποιούς και πώλησή του υλικού σε αυτούς.
Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στον απόηχο της υπόθεσης στη Λέρο, διέταξε με έγγραφο την πραγματοποίηση της τακτικής καταμέτρησης στις αποθήκες οπλισμού των αστυνομικών υπηρεσιών που γίνεται κάθε τρίμηνο, ενώ κάθε 6μηνο γίνεται η επιθεώρηση του ατομικού οπλισμού των αστυνομικών.
ΓΕΝ: «Οι έρευνες συνεχίζονται»
Σε ανακοίνωσή του το ΓΕΝ δεν προσθέτει κάτι νεότερο, αρκείται απλώς να αναφέρει ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Η ανακοίνωση του ΓΕΝ:
«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού γνωστοποιείται ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) συνεχίζονται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διετάχθη από την Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιώς ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος της προανάκρισης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές αρχές και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ανακριτικές πράξεις».