Συνάντηση για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή στην Ακαδημία Αθηνών - iefimerida.gr

Συνάντηση για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή στην Ακαδημία Αθηνών

O πλανήτης Γη
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Ακαδημία Αθηνών.

Το έργο φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή και να προετοιμάσει την αξιολόγηση και αναθεώρηση τους, με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το έργο αποτελεί το σημαντικότερο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και το Πράσινο Ταμείο, συντονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και 17 ακόμη εταίρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   «Αντιμετωπίζουμε πια ένα καινούριο κλίμα. Ένα κλίμα πολύ θερμότερο, πολύ πιο αβέβαιο, με πολύ περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι για αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι έτοιμος ολόκληρος ο πλανήτης. Όπως είπε, για να ανταποκριθεί ο πλανήτης στην πράσινη μετάβαση και στη διαρκώς αυξανόμενη πίεση της κλιματικής προσαρμογής, θα απαιτηθούν σημαντικοί πόροι, την ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, απαιτούν επίσης μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες».

   Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε μία πολύ σημαντική μελέτη που ξεκινά το υπουργείο με τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών και άλλων διεθνών ιδρυμάτων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη των κλιματικών φαινομένων στα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, ανά Περιφέρεια. «Το καινούριο σε αυτή τη μελέτη, είναι το βάθος στο οποίο θα μπει η διερεύνηση, αλλάζοντας τον κύβο που θα λύνονται οι μετεωρολογικές και κλιματικές εξισώσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια τι θα συμβεί σε συγκεκριμένες περιοχές, σε συγκεκριμένες Περιφέρειες. Όταν το κλίμα αλλάζει, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι, ότι οι στατιστικές που έχουμε για το παρελθόν παύουν να μας καθοδηγούν για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

   «Μπαίνουμε», όπως είπε ο υπουργός, σε μία καινούρια φάση, όπου τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες «θα είμαστε υποχρεωμένοι, εκτός από την πράσινη ανάπτυξη, να χρηματοδοτούμε και την κλιματική προσαρμογή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλιματική αλλαγή: Στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει νωρίτερα από ό,τι σε άλλα κράτη την αντιμετώπιση

   Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι τα δάση της Ελλάδας - τα οποία αυξήθηκαν σημαντικά από τον 19ο αιώνα και έπειτα - είναι μία συνεισφορά της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει νωρίτερα από ό,τι σε άλλα κράτη, να εξετάζουμε πώς ακριβώς θα γίνει η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σημείωσε, μάλιστα, πως σε μερικές ημέρες θα κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τη δασική μεταρρύθμιση, αλλά και για το πώς θα οικοδομούμε με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ό,τι αφορά τα ακραία κλιματικά φαινόμενα.

   Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων από την Ακαδημία Αθηνών, τα Πανεπιστήμια και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για τη διεξαγωγή του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR.

   «Το κύριο μέλημά μας ήταν να κάνουμε τους ανθρώπους στους δήμους και στις Περιφέρειες, να αντιληφθούν την σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Μετά τα καταστροφικά γεγονότα που συνέβησαν στη Θεσσαλία, νομίζω όλοι πλέον έχουν καταλάβει την ανάγκη, τη σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο κ. Βαρελίδης.

   Όπως είπε, το έργο LIFE-IP AdaptInGR αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο εθνικό έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και έχει εστιάσει μεταξύ άλλων σε δράσεις για τη διαχείριση κινδύνου πλημμύρας, για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και τη διαχείριση των υδατικών πόρων. «Η εκτίμηση είναι ότι, συνολικά σαν χώρα, πάμε σε λιγότερη διαθεσιμότητα νερού. Κινούμαστε συνολικά σε χαμηλότερο επίπεδο βροχοπτώσεων», είπε ο κ. Βαρελίδης και προσέθεσε ότι το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των υδάτων, είναι στην πραγματικότητα ο καθρέφτης του προβλήματος και σε ό,τι αφορά τη γεωργική παραγωγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   «Ο ρόλος μας είναι να στεκόμαστε στο πλευρό όλων των Περιφερειών, προκειμένου να μπορέσουμε μαζί και με την επιστημονική κοινότητα να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», κατέληξε ο κ. Βαρελίδης.

   Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθ. Χρήστος Ζερεφός, περιέγραψε τη σημασία των απαιτουμένων δράσεων προσαρμογής, οι οποίες θα έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος και θα θωρακίσουν τη χώρα μας έναντι της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, επισήμανε ότι η ορθή διαπεριφερειακή εφαρμογή της προσαρμογής στην κλιματική κρίση, μπορεί να μειώσει το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος της κρίσης, περίπου στο μισό.

   «Πριν από 4 χρόνια ξεκινήσαμε το πρόγραμμα LIFE-IP AdaptInGR, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να εκπαιδεύσει στην προσαρμογή, Περιφέρειες και δήμους σε όλη τη χώρα. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και πολλούς άλλους φορείς και με κυρίαρχο το ΥΠΕΝ. Εκπονήθηκαν παράλληλα όλες οι μελέτες προσαρμογής, τα ΠεΣΠΚΑ, τα οποία ήταν 13, ένα δηλαδή για κάθε Περιφέρεια. Κάθε Περιφέρεια έχει τις ιδιαιτερότητές της. Σκοπός της ημερίδας που είναι υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, είναι να μπορέσουμε να φέρουμε σε επαφή τις περιφέρειες να δούμε τη διαφορετικότητα της καθεμιάς ως προς την απόκρισή της στα φαινόμενα που έχουμε δει και σε όσα πρόκειται να δούμε», επισήμανε ο κ. Ζερεφός και προσέθεσε ότι το LIFE-IP AdaptInGR θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με τις περιφέρειες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καθεμία.

   «Η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα, είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ο χρόνος που μας απομένει να πράξουμε είναι οριακός. Δεν αρκεί μόνο να πιάσουμε τους στόχους μακροπρόθεσμα, πρέπει άμεσα να θωρακίσουμε τις περιφέρειες και τις πόλεις μας και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, τις ζωές τους, τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συνεργάζονται στενά ως κρίκοι μιας ενιαίας αλυσίδας και φυσικά πρέπει άμεσα, σε πολιτικό επίπεδο, να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι», τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, υπογράμμισε σε γραπτό μήνυμά του ότι «το μήνυμα της εποχής στα δικά μας μάτια είναι πια σαφές: Αν είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή, ας τα κάνουμε όλα πράσινα, ανοιχτά και βιώσιμα».

   Τη συνάντηση χαιρέτησε επίσης ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκός, Σταμάτης Κριμιζής.

  Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτριος Πτωχός, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής, Χριστίνα Κεφαλογιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Λίνος Μπλέτσας, η επιστημονική σύμβουλος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννα Παναγοπούλου και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κρήτης, Νικόλαος Ξυλούρης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ