Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα -Ο διδάκτωρ Δ. Μπατάκης εξηγεί στο iefimerida - iefimerida.gr

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα -Ο διδάκτωρ Δ. Μπατάκης εξηγεί στο iefimerida

Κορωνοϊός
Φωτογραφία: GettyImages
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Κορωνοϊός. Θα πρέπει να μας ανησυχεί η κατάσταση στην Κίνα;

Στο ερώτημα αυτό, που απασχολεί τελευταία όλο και περισσότερο, απαντά μέσω του iefimerida.gr ο Δημήτρης Μπατάκης, διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Financial Engineering Μ.Sc. LSE International Health Policy, M.Sc. Health Economics and Management.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η χώρα απ' όπου αυτή ξεκίνησε, η Κίνα, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας σχετικά με τον κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος είναι η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, κάτι που, όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση. Η ανησυχία έγκειται στον φόβο μήπως η κατάσταση ξεφύγει εκ νέου, όπως στις αρχές του 2020, και η ανθρωπότητα βρεθεί αντιμέτωπη ξανά με νέα και μεγάλα κύματα της πανδημίας, καθώς και στο ενδεχόμενο να προκύψει κάποιο νέο στέλεχος του ιού, πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο, γεγονός που μελετάται στενά από τους ειδικούς.

Καλύτερη η παγκόσμια οργάνωση σε σχέση με το 2020

«Mε τις έως τώρα εκτιμήσεις των ειδικών δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας για την εξέλιξη της πανδημίας. Πλέον, όλος ο κόσμος έχει περάσει σε μία άλλη φάση, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως η πανδημία έχει τελειώσει. Με την ύπαρξη εμβολίου και την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, τα κράτη προσπαθούν να επιτύχουν τη σταδιακή μετάβαση από την πανδημική φάση του ιού στην ενδημική», αναφέρει ο Δημήτρης Μπατάκης.

Δυστυχώς, όπως λέει, στην Κίνα, στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, χορηγήθηκε το κινεζικό εμβόλιο, το οποίο δεν έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική ανοσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από την άλλη, διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, ζητούν αρνητικό test από όσα άτομα μεταβαίνουν εκεί από την Κίνα και ο ΠΟΥ ζητά από την κινεζική ηγεσία να μοιράζεται τα δεδομένα της πανδημίας σε πραγματικό χρόνο. Όλα αυτά μας δείχνουν πως φαίνεται να υπάρχει μία καλύτερη οργάνωση σε σχέση με το 2020», σχολιάζει.

«Όχι στον εφησυχασμό»

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μπατάκη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

«Πρέπει να κατανοήσουμε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η λεγόμενη συνύπαρξη με τον ιό δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Μέχρι η πανδημική κατάσταση να γίνει ενδημική, πρέπει όλοι να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα και να προφυλάσσουμε τους συνανθρώπους μας όπως και τους εαυτούς μας.

»Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να μας ανησυχεί, είναι πως τελικά η πανδημία όχι απλά δεν τελείωσε σε κάποιο προμελετημένο χρονικό διάστημα, αλλά το τέλος της δεν φαίνεται κάπου στο βάθος του ορίζοντα. Δηλαδή, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, με αφορμή το παράδειγμα της Κίνας, δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια την πορεία της πανδημίας, αφού το θέμα των νέων μεταλλάξεων είναι πάντα στο προσκήνιο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ έρχεται ξανά στο προσκήνιο ο ρόλος της επιστήμης, που καλείται να παραδώσει νέα φάρμακα κατά του ιού, πιο αποτελεσματικά και πιο ανθεκτικά στις μεταλλάξεις.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τη μια να επηρεάζεται η δημόσια υγεία και με άλλες ασθένειες, όπως την έξαρση της γρίπης και του RSV, και από την άλλη να πλήττεται η παγκόσμια οικονομία. Διότι όσο και να σημειώνεται ανάπτυξη στους οικονομικούς δείκτες των κρατών σε σχέση με το 2020, αν δεν τελειώσει οριστικά αυτή η υγειονομική κρίση, η οικονομία δεν θα είναι ίδια όπως τα προηγούμενα χρόνια.

»Ακόμα ένα δυσμενές φαινόμενο που έχει λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα από την κατάσταση στην Κίνα είναι η έλλειψη φαρμάκων σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της έλλειψης των πρώτων υλών που χρειάζονται για την παρασκευή τους», επισημαίνει ο κ. Μπατάκης.

Η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου

Η έξαρση στην Κίνα ξεκίνησε μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, η κυβέρνηση της Κίνας προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τη θέσπιση σκληρών υγειονομικών μέτρων, όπως τα lockdowns, για να καταστείλει τη διασπορά του ιού.

Όμως, αυτό οδήγησε τους πολίτες σε μαζικές εξεγέρσεις και διαδηλώσεις, αφού δεν επιθυμούσαν πάλι τα ίδια περιοριστικά μέτρα. Εκείνη η στιγμή ήταν και η πρώτη στιγμή ανησυχίας, βλέποντας η παγκόσμια κοινότητα τους Κινέζους αξιωματούχους να φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τα lockdowns. Όμως, γνωρίζουμε πλέον πως η παραδοσιακή στρατηγική της Κίνας και μερικών ακόμα κρατών της Άπω Ανατολής είναι η φιλοσοφία μηδενισμού του ιού, το λεγόμενο «zero-covid». Επομένως, η εφαρμογή των σκληρών μέτρων δεν αποτελούσε από μόνη της αιτία ανησυχίας, όπως άλλωστε συνέβη και τον Απρίλιο του 2022, όταν είχε επιβληθεί lockdown στη Σαγκάη.

Τελικά, η κυβέρνηση της Κίνας υποχώρησε και πήρε τα μέτρα περιορισμού, όμως μέσα στον Δεκέμβριο του 2022 τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής εταιρείας δεδομένων υγείας «Airfinity», τον Δεκέμβριο στην Κίνα σημειώθηκαν περισσότερα από 18,5 εκατ. κρούσματα, με την κορύφωση να αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου, όταν οι μολύνσεις θα φτάσουν τις 3,7 εκατ. την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η κορύφωση κρουσμάτων στην Κίνα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας έγινε την ίδια περίπου εποχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνει κανείς την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δικαιολογημένη ανησυχία που υπάρχει τόσο στον επιστημονικό κλάδο όσο και στους πολίτες όλων των κρατών», καταλήγει ο Έλληνας επιστήμονας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα Κορωνοϊός πανδημία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ