Δεν έχουν τέλος τα θλιβερά περιστατικά κακοποίησης ζώων στη χώρα μας. Καταγγελίες στο Κερατσίνι κάνουν λόγο για πυροβολισμούς κατά αδέσποτων.
Η εθελοντική ομάδα διάσωσης ζώων «Alma Libre» το βράδυ της Τρίτης 3/5 διέσωσε ένα γατάκι από υπόνομο του Κερατσινίου. Όπως διαπιστώθηκε, το άτυχο ζώο που τώρα παλεύει για την επιβίωσή του αφού απαιτείται ειδική χειρουργική επέμβαση, έφερε πολλαπλά εσωτερικά τραύμα από αεροβόλο!
Αποδιωγμένο από την ανθρώπινη βαρβαρότητα, το ζώο κατέληξε να προσπαθεί να επιβιώσει στον υπόνομο, τρώγοντας, όπως φαίνεται, λάσπες και χώματα.
Κάποιος το παρατήρησε και φώναξε την ενεργή ομάδα, και η ακτιβίστρια και ψυχολόγος Ελένη Κοντογιώργου κατάφερε να μπει στον υπόνομο, όπως έχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν, και να το διασώσει.
Το Iefimerida.gr επικοινώνησε με την Ελένη Κοντογεώργου, η οποία είναι ψυχολόγος στο επάγγελμα, η οποία μας ενημέρωσε ότι αυτό είναι το τέταρτο κρούσμα σοβαρού τραυματισμού ζώου, γάτας ή σκύλου, με αεροβόλο όπλο, στην περιοχή του Κερατσινίου.
Αυτή τη φορά, πολίτες είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν δράση: Σύντομα θα κατατεθεί μήνυση κατά αγνώστων και η αστυνομία, όπως οφείλει βάσει νόμου άλλωστε και έχει πράξει και στο παρελθόν, αναμένεται να πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών. Αυτή είναι μια απαραίτητη ενέργεια, καθώς η κυρία που εντόπισε τη γάτα σε αυτή την κατάσταση, δεν θέλησε να καταθέσει μήνυση «για να μην μπλέξει».
«Το αεροβόλο όπλο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο ζώο, από ακρωτηριασμό, οργανική ανεπάρκεια και παράλυση, μέχρι και θάνατο», λέει η Ελένη Κοντογεώργου, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για να επιβιώσει η συγκεκριμένη γάτα, απαιτείται δύσκολο χειρουργείο από νευροχειρούργο, λόγω των τραυμάτων του.
Το προφίλ του δράστη-κακοποιητή ζώων
Ζητήσαμε από την ψυχολόγο Ελένη Κοντογεώργου να μιας σκιαγραφήσει το προφίλ ενός ανθρώπου που βρίσκει τέρψη με το να πυροβολά αυτά τα αθώα πλάσματα, καταστρέφοντάς τους τη ζωή, ή και σκοτώνοντάς τα.
«Άνθρωπος που κακοποιεί με αυτόν τον τρόπο ένα ζώο, είναι ένα άτομο, με πολλά απωθημένα, συσσωρευμένες ενορμήσεις, προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον και δυσάρεστα προσωπικά βιώματα. Τα άτομα αυτά θεωρούν τα ζώα ως τους ευκολότερους στόχους για να ξεσπάσουν, δηλαδή τα εξιλαστήρια θύματα της δικής τους θλιβερής κατάστασης, αφού αυτά δεν έχουν φωνή και το έγκλημά τους μπορεί να μην γίνει αντιληπτό. Είναι σαφές, ότι αν δεν υπήρχαν οι νόμοι και η ασφάλεια των οργανωμένων κοινωνιών, τότε τα ίδια άτομα θα μπορούσαν να τα κάνουν αυτά και σε ανθρώπους», μας εξηγεί.
Το πιο θλιβερό είναι, όπως έχει παρατηρήσει και η ίδια με τη δράση της, ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι δράστες τέτοιων συμπεριφορών είναι και μικρά παιδιά.
«Δυστυχώς, πρόκειται για παιδιά τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν αναπτύξει κάποιο αξιακό σύστημα και δεν έχουν ηθικούς φραγμούς, ενώ βλέπουν τον βασανισμό ενός ζώου ως παιχνίδι. Προφανώς πρόκειται για τεράστιες ευθύνες της οικογένειας που δεν έχουν θωρακίσει το παιδί με αυτές τις αξίες, ή την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης για όλα τα πλάσματα, όπως θα έπρεπε», τονίζει.
Και καταλήγει: «Ένα παιδί που θα κακοποιήσει στα 8 του έτη ένα ζωάκι, στα 18 του ίσως κακοποιεί τον/την σύντροφό του, γενικότερα του είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτύξει κακοποιητικές τάσεις, με ότι συνεπάγεται αυτό για τον ρόλο του στο κοινωνικό σύνολο...».