Ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία άφησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι «δεν έχω καμία τέτοια εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία. Δεν έχω κανένα τέτοιο στοιχείο». Εσπευσε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται με πρώτο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. «Θα περιμένουμε τις οδηγίες των ειδικών» είπε και τόνισε: «Ο στόχος μετά το Πάσχα είναι να επανέλθουμε σε μία σταδιακή κανονικότητα».
«Ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους που είναι αισιόδοξοι αλλά τίποτα ακόμα δεν έχει κριθεί. Οι ημέρες που διανύουμε τώρα είναι οι πιο κρίσιμες και θα κρίνουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει αποδίδουν καρπούς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά”, πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.
Για τις Πανελλαδικές η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσουν τον Ιούνιο και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στα ΑΕΙ το 96% των μαθημάτων γίνεται εξ αποστάσεως.
Παράλληλα τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια. “Θέλω να πιστεύω ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποια βήματα για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα”, κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Μόσιαλος: Η Δανία πιλότος για το άνοιγμα των σχολείων
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς Οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, είπε ότι θα κριθεί από τα αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν στις αρχές Μαΐου για την πορεία της πανδημίας. Οπως επίσης από τα αποτελέσματα σε άλλες χώρες που προχώρησαν στο άνοιγμά τους. Εφερε επίσης του παράδειγμα της Δανίας, όπου οι χώροι διδασκαλίας έχουν αναδιαταχθεί, τα περισσότερα μαθήματα γίνονται στην ύπαιθρο, τηρείται η απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων και τα παιδιά πλένουν κάθε ώρα τα χέρια τους. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Δανία έχει ιδιαιτερότητες ως προς την οικογενειακή δομή με της Ελλάδας και οι ηλικιωμένοι είναι κυρίως στα γηροκομεία και δεν ζουν μαζί με τα εγγόνια τους.
Αναφερόμενος γενικά στο ενδεχόμενο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι η στρατηγική της χώρας θα πρέπει «να ξεκινήσει από το πρόβλημα που είναι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι που πρέπει να προστατέψουμε» και τα μέτρα δεν πρέπει να αποκλιμακωθούν για αυτές τις ομάδες. Μάλιστα όπως είπε αν ο κορωνοϊός δεν γίνει εποχική νόσος, τα μέτρα θα πρέπει να παραταθούν για τις ομάδες αυτές ακόμα και το καλοκαίρι.