Γεμάτες με αλάτι αποχιονισμού είναι οι αποθήκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αυτό καθώς πέρα από την κάλυψη κάποιων αναγκών αποχιονισμού φέτος στα ορεινά της Χαλκιδικής και στις περιοχές των χιονοδρομικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν σημειώθηκαν φαινόμενα αντίστοιχα με εκείνα που είχαν σημειωθεί πέρσι τέτοιο καιρό στην περιοχή.
Σε ετοιμότητα η κεντρική Μακεδονία
Ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής επισήμανε ότι η Περιφέρεια προμηθεύτηκε 20.000 τόνους αλατιού για την τριετία που ξεκίνησε φέτος και διευκρίνισε ότι «μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκαν κάποιες ποσότητες αλατιού στα ορεινά της Χαλκιδικής και στα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται στους νομούς Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας από τον Δεκέμβριο που ξεκίνησαν κάποια χιόνια, αλλά μόνο για παγετό και κάποιο μικρό αποχιονισμό, που έγινε το προηγούμενο διάστημα».
Έτσι, αυτή τη στιγμή απομένουν στις αποθήκες της Περιφέρειας 18.000 τόνοι αλατιού αποχιονισμού, ποσότητα που κρίνεται επαρκής. «Αν και εφόσον πάλι γίνει κάτι και χρησιμοποιηθεί όλο αυτό το αλάτι σε μια χρονιά, θα πάμε μετά σε διαδικασία προμήθειας» πρόσθεσε ο κ. Στεργιάδης.
Χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική Μακεδονία
Σχετικά με την εξέλιξη του χειμώνα σχολίασε ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι καλή για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς θα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες μεν λόγω της περιόδου αλλά επίσης και ηλιοφάνεια.
Στο μεταξύ η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα τους απολογιστικούς πίνακες για την προμήθεια αλατιού αποχιονισμού και τους καθαρισμούς που έγιναν στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών. Οι πίνακες αφορούν την περίοδο από τις 4 Ιανουαρίου του 2019 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 και το έκτακτο καιρικό φαινόμενο που είχε σημειωθεί τότε για όλη την Κεντρική Μακεδονία πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθεί η Περιφέρεια για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι όταν ξεκινά μια έκτακτη ανάγκη, με απόφαση του εκάστοτε αντιπεριφερειάρχη γίνεται η διάθεση ίδιων πόρων και μέσων.
Από εκεί και πέρα σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα μέσα αυτά η Περιφέρεια προχωρά σε διάθεση ιδιωτικών μηχανημάτων, με εταιρείες από τα μητρώα εργοληπτών. «Σε περίπτωση που δεν φτάσουν αυτά, πάμε και σε διάφορες άλλες ενέργειες, ώστε να επικαλεστούμε τη βοήθεια του ελληνικού στρατού ή όποιων άλλων ομάδων ή φορέων χρειάζονται για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.