Εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ εξηγεί πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εξάντληση από τον καύσωνα -SOS οδηγίες - iefimerida.gr

Εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ εξηγεί πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εξάντληση από τον καύσωνα -SOS οδηγίες

Καύσωνας στην Αθήνα
Καύσωνας στην Αθήνα /Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με τον καύσωνα να επιμένει επί μακρόν, ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όλους για τη ζέστη και τις προφυλάξεις που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν καταγραφεί 51 περιστατικά θερμικής εξάντλησης.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να προφυλαχθούμε;

Συμβουλές από το ΕΚΑΒ για το πώς θα αποφύγουμε τη θερμική εξάντληση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΚΑΒ Απόστολο Δάμκαλη τα επόμενα 24ωρα οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Aπόστολος Δάμκαλης
Aπόστολος Δάμκαλης

Ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον καυτό ήλιο και εάν είναι υποχρεωτικό να μετακινηθούν, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες, θα πρέπει να φορούν λευκά ρούχα, καπέλο, γυαλιά ηλίου και εάν είναι δυνατόν να έχουν μαζί τους άφθονο νερό.

‘Όπως επισημαίνει: «Δεν είναι όλα τα περιστατικά απειλητικά για την ζωή. Εαν μιλήσουμε για θερμική εξάντληση, η οποία στην ουσία είναι το πρώτο στάδιο έκθεσης σε υπερβολική ζέστη ή ήλιο, ο ασθενής εμφανίζει έντονη εφίδρωση, ωχρό δέρμα, ναυτία ατονία, ζάλη πονοκέφαλο και λιποθυμικές τάσεις. Η θερμική εξάντληση προέρχεται από την μεγάλη απώλεια υγρών λόγω της ζέστης. Πως την αντιμετωπίζουμε; Μετακινούμε τον παθόντα σε σκιερό και δροσερό μέρος, τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα στο λαιμό του (όπου βρίσκεται το θερμορυθμιστικό του οργανισμού), μασχάλες και βουβωνική χώρα. Από την στιγμή που έχει τις αισθήσεις του τού δίνουμε να πιει υγρά, εκτός από αλκοόλ.

Σε περίπτωση που δεν το αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη φάση και μείνει εκτεθειμένος στην ζέστη και τον ήλιο θα έχουμε κατάρρευση των θερμο-ρυθμιστικών συστημάτων του οργανισμού με συνέπεια να σταματήσει η εφίδρωση, να έχουμε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα του (άνω των 41 βαθμών, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά) ερυθρό και ξηρό δέρμα, αύξηση καρδιακής συχνότητας και απώλεια επιπέδου συνείδησης. Μετά από αυτό, επέρχεται ο θάνατος. Είναι μια δυνητικά θανατηφόρος πάθηση η θερμοπληξία με ποσοστά θνητότητας πάνω από 25%. Για αυτό τον λόγο η αντιμετώπιση μιας θερμικής εξάντλησης μπορεί να σώσει την ζωή ενός συνανθρώπου μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΑΒ καύσωνας ζέστη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ