Το σφοδρό κύμα καύσωνα που πλήττει τη νότια Ευρώπη, μαζί και την Ελλάδα, φαίνεται ότι θα έχει εμμονικό χαρακτήρα.
Μάλιστα, μετεωρολόγοι από το εξωτερικό αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ για την ήπειρο την επόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τους φόβους για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα ζώα και τις καλλιέργειες.
Προειδοποιήσεις για τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν αυτές τις ημέρες σχεδόν όλη τη λεκάνη της Μεσογείου υπήρξαν στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Όσον αφορά τη χώρα μας, το Reuters αναφέρει ότι προβλέπονται θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή 14 Ιουλίου, ή και το Σάββατο 15 του μήνα, ημέρα κατά την οποία θα αρχίσει να παρατηρείται και μια μικρή αποκλιμάκωση των φαινομένων, σύμφωνα με τους Έλληνες μετεωρολόγους.
Οι Αρχές έθεσαν σε ετοιμότητα ασθενοφόρο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, έτοιμο να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στους τουρίστες που μπορεί να επηρεαστούν από τον καύσωνα, τον οποίο η Μετεωρολογική Εταιρεία της Ιταλίας ονόμασε «Κέρβερο», αλλά στην Ελλάδα και την Κύπρο πήρε το όνομα «Κλέων».
Μeteo: Περίπου 8,2 εκατ. άνθρωποι βίωσαν θερμοκρασία άνω των 37°C -Οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν από φωτιά
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και όπως φαίνεται σε σχετικό χάρτη που δημοσίευσε, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βίωσαν θερμοκρασίες άνω των 37°C την Πέμπτη (13/7), ενώ περίπου 620.000 άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με 39άρια και παραπάνω.
Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν τους μόνιμους κατοίκους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
Καύσωνας: Οι πιο καυτές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), του οποίου οι δορυφόροι παρακολουθούν τις θερμοκρασίες ξηράς και θάλασσας, ανέφερε ότι ο Ιούλιος μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά θερμός μήνας.
«Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο κύμα καύσωνα. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 48 βαθμούς Κελσίου στα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας -πιθανώς οι πιο καυτές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», ανέφερε.
Είναι χαρακτηριστικός ο χάρτης που δημοσιεύθηκε στο Twitter του «Κοπέρνικου» από την Ισπανία και αφορούσε τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την Τετάρτη 11 Ιουλίου. Σχεδόν ολόκληρη η ιβηρική χώρα, όπως και μεγάλο μέρος της γειτονικής Πορτογαλίας ήταν... βαμμένες σε βαθύ κόκκινο. Στην Εξτρεμαδούρα, σε μέτρηση που έγινε στο έδαφος, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Όσο για τη θερμοκρασία αέρα -πάντα υπό σκιά- είχε φτάσει τοπικά και τους 48 βαθμούς Κελσίου στην ενδοχώρα της Ανδαλουσίας.
Ωστόσο, δεν γίνεται κάποια αναφορά στην Ελλάδα και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα δύσκολα θα ανέβει ο υδράργυρος πάνω από τους 44°C -ίσως μόνο τοπικά στους κάμπους να αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου.
Το καυτό καλοκαίρι του 2022 οδήγησε στον θάνατο 61.000 Ευρωπαίους
Ο αντίκτυπος της ακραίας καλοκαιρινής ζέστης τέθηκε στο επίκεντρο έρευνας αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία μέχρι και 61.000 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από τους καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.
Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες βρίσκονται υπό πίεση για να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουν τους εργαζομένους που εκτίθενται στον ήλιο.
«Η θερμότητα είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ανθρώπινες ζωές», δήλωσε η κλιματολόγος Χάνα Κλόουκ (Hannah Cloke), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία.
«Σίγουρα, θα πρέπει να σταματήσουμε αμέσως την άντληση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα» πρόσθεσε η επιστήμονας, η οποία προειδοποίησε ακόμη ότι ορισμένες αλλαγές στο κλίμα έχουν ήδη «κλειδώσει».
Οι υγειονομικές αρχές έθεσαν σε λειτουργία «κόκκινο συναγερμό» για 10 πόλεις της Ιταλίας για τις επόμενες δύο ημέρες. Σε αυτές βρίσκονται η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια και η Περούτζια.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση διέταξε την αναστολή των εργασιών μεταξύ 12 μ. και 5 μ.μ. τοπικά σε περιοχές όπου ο κίνδυνος από τη ζέστη είναι πολύ υψηλός, και ζήτησε επίσης εξ αποστάσεως εργασία για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα με προβλήματα υγείας.
Η θερμοκρασία-ρεκόρ στην Ευρώπη ήταν 48,8 βαθμοί Κελσίου, η οποία καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το νούμερο είναι πιθανό να ξεπεραστεί αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο.
«Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ένας ακόμη ισχυρότερος καύσωνας από αυτόν (της τρέχουσας εβδομάδας), ορισμένες τιμές στο κεντρικό τμήμα του νότου (της Ιταλίας) θα είναι πραγματικά φρικιαστικές», δήλωσε ο Λούκα Λομπρόζο (Luca Lombroso), μετεωρολόγος της ομάδας AMPRO.
ΕΜΥ: Η πορεία του καύσωνα μέχρι και την Τρίτη 18/7/23
Στην Ελλάδα τα πράγματα αναμένεται να είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με τις πιο δυτικές χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δημοσίευσε και την πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τρίτη 18 Ιουλίου, με τα προγνωστικά της μοντέλα να αναφέρουν ότι θα υπάρξει μια μικρή αποκλιμάκωση μετά το Σάββατο (15/7).
Όπως προκύπτει, καλύτερη θα γίνει η κατάσταση κυρίως στα ανατολικά της χώρας μας, καθώς τα μελτέμια θα κάνουν τη... δουλειά τους.
Πρόγνωση για την Παρασκευή 14 Ιουλίου
Αίθριος και ζεστός καιρός. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο Αιγαίο 6 Μποφόρ.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.
Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για το Σάββατο 15 Ιουλίου
Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 Μποφόρ.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο.
Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για την Κυριακή 16 Ιουλίου
Αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.
Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για τη Δευτέρα 17 Ιουλίου
Αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για την Τρίτη 18 Ιουλίου
Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Αρναούτογλου: Ο καύσωνας θα κάνει... κύκλο -Θα επιστρέψει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας
Το δεδομένο είναι ότι σε σχέση με την Πέμπτη (13/7), η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμη περισσότερο την Παρασκευή 14 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου και όσα ανέφερε στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, από την Κυριακή (16/7) μέχρι και την Τρίτη (18/7) θα καταγραφεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση των ανέμων στο Αιγαίο, την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία και στην ανατολική Πελοπόννησο.
Ωστόσο, σύμφωνα και με την προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς, ειδικά στις παραπάνω περιοχές.
Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το κύμα καύσωνα αναμένεται να ενταθεί ξανά στις περιοχές που θα υπάρξει διάλειμμα από τις υψηλές θερμοκρασίες.