Ένα σφοδρό κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – διευθυντής ερευνών στο meteo.gr, «ουσιαστικά θα είναι ένας καύσωνας τεσσάρων ημερών, με κορύφωση την Παρασκευή και το Σάββατο». Η αιτία για το νέο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι οι θερμές αέριες μάζες που θα ευνοηθούν από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη. «Αυτό θα προκαλέσει μια σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και στην Ελλάδα. Όπως είπαμε, η κορύφωση θα είναι το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου, με τη θερμοκρασία να φτάνει πιθανότατα κατά τόπους τους 41 ακόμα και τους 42 βαθμούς Κελσίου».
Ο Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρει ότι από το κύμα καύσωνα θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, όμως «οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα καταγραφούν σε Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Στερεά (Βοιωτία και Φθιώτιδα), αρκετά τμήμα της Πελοποννήσου και, βεβαίως, στην Αττική».
Ο ειδικός του meteo.gr προσθέτει, ωστόσο, ότι «από την Κυριακή αναμένουμε μια υποχώρηση του καύσωνα, με μια ταχεία πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά επίπεδα».
Πώς θα κινηθεί το κύμα καύσωνα
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 σε ύψος 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος, από την Τρίτη 16/08 έως και την Κυριακή 21/08. Στο ύψος αυτό μελετάται η κίνηση των θερμών / ψυχρών αερίων μαζών. Με πορτοκαλί/κόκκινες αποχρώσεις σημειώνονται οι θερμότερες αέριες μάζες:
«Καμπανάκι» για πυρκαγιές από το meteo.gr
Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια τη ίδιας περιόδους. Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.
Ειδικότερα, στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17/08/2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 2 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. https://youtu.be/_b-CmaZdWvI