«Η κρίση στο Καζακστάν έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάλογη κρίση στη Λευκορωσία» αναφέρει, μιλώντας στο iefimerida.gr, o Κώστας Υφαντής.
Στο ντόμινο εξελίξεων σε διπλωματικό επίπεδο λόγω των ταραχών στο Καζακστάν αλλά και της κρίσης που βιώνει η χώρα στάθηκε με δηλώσεις του στο iefimerida.gr o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.
«Η κρίση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανάλογη κρίση στη Λευκορωσία. Είναι μία ακόμη ένδειξη ότι ο μετασοβιετικός χώρος είναι εξαιρετικά εύθραυστος και δεν έχει λύσει κανένα από τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που του κληροδότησε το κομμουνιστικό καθεστώς».
«Χρήση βίας χωρίς όριο στο Καζακστάν»
«Παρά τα τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων, οι ανισότητες είναι τεράστιες, η όποια ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, η διαφθορά είναι ενδημική και η απουσία δημοκρατικών θεσμών δεν βοηθά στην αποσυμπίεση των εγγενών αποσταθεροποιητικών δυναμικών», είπε αρχικά ο καθηγητής και συνέχισε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όπως και στη Ρωσία και στη Λευκορωσία και παλαιότερα στο Κιργιστάν, έτσι και στο Καζακστάν η καταστολή των διαμαρτυριών και των διαδηλώσεων είναι βίαιη και θα είναι ακόμη πιο βίαιη τις επόμενες ημέρες. Το blackout στο internet αλλά και η απαγόρευση λειτουργίας των ΜΜΕ προδιαθέτουν για χρήση βίας χωρίς όριο. Πέρα από τα θύματα, χιλιάδες έχουν ήδη συλληφθεί. Στη Λευκορωσία ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε τους 34.000».
Αναφορικά με το διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Υφαντής τόνισε πως η αντιμετώπιση και από το καθεστώς Τοκάγιεφ αλλά και από το Κρεμλίνο «είναι απολύτως προβλέψιμη. Και για τους δύο, οι διαμαρτυρίες είναι οργανωμένες από εχθρούς-τρομοκράτες στο εξωτερικό (στη Δύση).
Για τη Μόσχα, το Καζακστάν είναι κρίσιμος εταίρος στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό του προέδρου Πούτιν. Πέρα από το γεγονός ότι στο Καζακστάν ζει μια ρωσική μειονότητα 3.5 εκατομμυρίων, είναι μία σημαντική αγορά για τις ρωσικές εξαγωγές. Η άμεση αποστολή ρωσικών ειδικών δυνάμεων και ο χαρακτηρισμός της ανάπτυξης αυτών των δυνάμεων ως αντιτρομοκρατική επιχείρηση είναι εύγλωττη ως προς τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα της Μόσχας».
Όπως είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις δηλώσεις του στο iefimerida.gr, και για τη Δύση είναι σημαντική η σταθερότητα στην περιοχή:
«Την ίδια στιγμή, είναι και πολύτιμος εταίρος της Κίνας. Είναι προμηθευτής ενέργειας και ζωτικής σημασίας κρίκος στο Belt and Road Initiative. Για τη Δύση, επίσης η σταθερότητα του Καζακστάν είναι σημαντική. Η αποσταθεροποίησή του μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο στην πρώην σοβιετική κεντρική Ασία και κανείς δεν θέλει να δει την κατάρρευση καθεστώτων σε χώρες με μουσουλμανικές πλειοψηφίες».