Όλα τα σενάρια σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, στην περίπτωση που επικρατήσουν οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2, εξετάζουν τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.
Όπως αναφέρει στο iefimerida.gr ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας, «έχει ξεκινήσει μια θεωρητική συζήτηση, στην περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων, λόγω της επίδρασης των μεταλλάξεων, τότε θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα».
Υποχρεωτική η διπλή μάσκα, αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις
Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον η χώρα μας βρεθεί αντιμέτωπη με ακραία σενάρια, ο κ. Γκίκας σημειώνει ότι η διπλή χρήση της μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική.
«Θα πρέπει να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα, τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Η χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί μεγάλο όπλο στη μάχη κατά του ιού. Υπάρχει πρόβλεψη για χρήση διπλής μάσκας, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις. Αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, θα πρέπει τότε να ορθώσουμε μεγαλύτερο τείχος προστασίας.
Αυτό που παίζει ρόλο είναι το μέγεθος του σταγονιδίου. Έχουμε αποφασίσει ότι κάτω από 10 μικρομέτρα τα σταγονίδια λέγονται αερόλυμα και το αερόλυμα περνάει από τις κοινές μάσκες και από τα πλάγια των μασκών. Ενώ, αν είναι πάνω από 10 μικρομέτρα πέφτει, έχει βάρος και δεν μένει στον αέρα για να το εισπνεύσει ο άνθρωπος», εξηγεί ο κ. Γκίκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρει κανείς να βάζει τη μάσκα σωστά, να επιλέγει το κατάλληλο μέγεθος, την κατάλληλη ποιότητα και να ακολουθεί σωστά τις οδηγίες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει σχετική εκπαίδευση.
Αναθεώρηση του social distancing πάνω από τα δύο μέτρα
Ένα ακόμη μέτρο που ενδεχομένως να αναθεωρηθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, είναι το λεγόμενο social distancing, οι αποστάσεις που κρατούν μεταξύ τους οι πολίτες.
Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας, τονίζει ότι μέχρι σήμερα οι οδηγίες αναφέρουν ως απόσταση ασφαλείας τα δύο μέτρα.
«Ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε την απόσταση αυτή πάνω από τα δύο μέτρα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, θα πρέπει να ενταθεί η τήρηση της υγιεινής των χεριών».
Θα χρειαστεί να δοθεί παράταση στο lockdown στην Αττική
Αναφερόμενος στη διάρκεια του lockdown στην Αττική, ο κ. Γκίκας εκφράζει την άποψη ότι θα διαρκέσει περισσότερο από 2,5 εβδομάδες, κρίνοντας από τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα. «Εκτός αν η απόφαση που πήραμε για το lockdown ήταν πρόωρη και ως εκ τούτου παρατηρήσουμε πιο γρήγορη πτώση της καμπύλης. Δεν θεωρώ όμως ότι θα γίνει αυτό. Αυτές οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ χρονοβόρες. Μάλλον θα χρειαστεί παράταση», εξηγεί.
Σχετικά με την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση αυτή αφορά τους μηχανισμούς του κράτους. «Υπάρχει και αυτό στο τραπέζι των συζητήσεων ως όπλο. Τα μεγάλα μας όπλα όμως είναι τα εμβόλια και το lockdown. Το δεύτερο το κάναμε. Τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα στην κατεύθυνση των εμβολιασμών για να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο», καταλήγει.