Τριανταφυλλίδης (καθηγητής ΑΠΘ): Η παραλλαγή Mu έχει τουλάχιστον 13 με 14 μεταλλάξεις - iefimerida.gr

Τριανταφυλλίδης (καθηγητής ΑΠΘ): Η παραλλαγή Mu έχει τουλάχιστον 13 με 14 μεταλλάξεις

τουρίστες σκαλιά Σύνταγμα Αθήνα Βουλή συντριβάνι
Η Πλατεία Συντάγματος / Φωτογραφία από EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ανθρώπου του ΑΠΘ Κώστας Τριανταφυλλίδης μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αναφερόμενος στην παραλλαγή Mu.

«Πιο σωστά είναι, μιας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί το ελληνικό αλφάβητο, να τη λέμε Μ και όχι Mu», ανέφερε αρχικά ο κ. Τριανταφυλλίδης στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η παραλλαγή αυτή έχει αρκετές μεταλλάξεις, «δεν είναι μια μετάλλαξη, έχει τουλάχιστον 13 με 14».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως εξήγησε, κάποιες από αυτές είναι παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην παραλλαγή Α και στη Δ, δίνοντας το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας ενώ κάποιες άλλες δίνουν το χαρακτηριστικό της διαφυγής από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εκφράζοντας πως αρχικά εξαπλώθηκε στην Κολομβία, μετά στον Ισημερινό και έπειτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της Mu, σύμφωνα με πειράματα

Πάντως, όπως εξέφρασε, αναφερόμενος σε πειράματα στην Ιταλία σε πραγματικές συνθήκες, έδειξαν ότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και αυτή την παραλλαγή, έστω και με μια μειωμένη ικανότητα 30%.

Βέβαια, τόνισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ταξινόμησε την παραλλαγή Μu ως ανησυχίας όπως την Α, Β, Γ και Δ αλλά την ταξινόμησε ως παραλλαγή ενδιαφέροντος. «Θεωρώ πως δεν συντρέχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τη χώρα μας. Αντίθετα, να είμαστε προσεκτικοί με τη Δ», προέταξε.

Νέα παραλλαγή στη Νότια Αφρική

Σημειώνεται πως στη Νότια Αφρική εντοπίστηκε μια νέα παραλλαγή και μεταλλάσσεται ακόμα πιο γρήγορα, «μόνη λύση ο εμβολιασμός» ενώ μίλησε για την απόσταση στην οποία μεταδίδεται ο κορωνοϊός, βασιζόμενος σε μια πρόσφατη έρευνα ο ιός μεταδίδεται με μικροσταγονίδια τα οποία έχουν ακτίνα δράσης περίπου 4 μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης και μίλησε στο τέλος, για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού που είναι σε πολύ καλό στάδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καθηγητής ΑΠΘ Κορωνοϊός μεταλλάξεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ