Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την υπόθεση της κατασκοπείας στη Ρόδο και το Καστελλόριζο με κατηγορούμενους έναν 35χρονο γραμματέα στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου και έναν μάγειρα.
Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν πίσω από την υπόθεση κρύβεται δίκτυο κατασκόπων, όπως και εάν ο γραμματέας του προξενείου είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα.
Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει πληροφορία που μεταφέρει η «Δημοκρατική», που θέλει τον Τούρκο πρόξενο να έχει απευθύνει επιστολή στις αρχές και να ζητά να αποδοθούν στο προξενείο ένας υπολογιστής και ένα τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου, επισημαίνοντας ότι δεν του ανήκουν αλλά του είχαν δοθεί για να τα χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της εργασίας του.
Υπενθυμίζεται ότι παρελήφθησαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των 4 ηλεκτρονικών υπολογιστών, 8 κινητών τα οποία δεν είναι όλα λειτουργικά, και 3 σκληρών δίσκων, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου, όπου βρέθηκε και μια φωτογραφική μηχανή, αλλά και των δύο κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τον μάγειρα στο δωμάτιο του στο πλοίο βρέθηκε και ένα ζευγάρι κιάλια.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, θα διενεργήσει ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών όπως viber, what’s up κλπ.
Εχει επίσης κινηθεί η διαδικασία πλήρους ελέγχου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων με την άρση κινητών και σταθερών τηλεφώνων καθώς και τον εντοπισμό του στίγματος αυτών στις μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και αλλού και την καταγραφή των μηνυμάτων sms και mms.
Στο μεταξύ αποναυτολογήθηκε και απολύθηκε από την εργασία του στο πλοίο «Ε/Γ-Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας ΣΑΟΣ ο 52χρονος μάγειρας που ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας της χώρας και φέρεται να στρατολογήθηκε από 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.
Σημειώνεται ότι είχε εργαστεί ως μάγειρας στα πλοία της εταιρείας πριν ακόμα αυτή αναλάβει δρομολόγια στα Δωδεκάνησα και όταν εξυπηρετούσε τη γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη.
Τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία και η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου την Παρασκευή για τα περαιτέρω.