Στη σύλληψη έξι μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων, κυρίως ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε έπειτα από πολύμηνη έρευνα με ελέγχους σε τραπεζικές θυρίδες και εφόδους σε ιατρεία, φαρμακεία αλλά και σε 22 σπίτια, που πραγματοποίησαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση που αποκάλυψε το ελληνικό FBI, η διερεύνηση της οποίας είναι αναγκαίο να συνεχιστεί, καθώς το επίμαχο ερώτημα είναι πόσα ΑΜΚΑ ασφαλισμένων σε όλη την Ελλάδα ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί εν αγνοία τους.
Όσον αφορά στους συλληφθέντες, πρόκειται για 74χρονο παθολόγο με ιατρείο στην Καλλιθέα, ο οποίος φέρεται να αποτελούσε βασικό μέλος στην οργάνωση -ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί το 2023, στο πλαίσιο έρευνας των «Αδιάφθορων», για ψευδείς βεβαιώσεις που αφορούσαν σε σκοπευτικές άδειες-, τρεις ιδιοκτήτες και διαχειριστές φαρμακείων σε Καλλιθέα και Μοσχάτο, έναν λογιστή και έναν Αιγύπτιο που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα, ο οποίος, όπως έχει ήδη αναφέρει το iefimerida, είχε συλληφθεί ξανά τον Φεβρουάριο του 2024 για 10.000 ναρκωτικά χάπια, ίδια με τα σκευάσματα που διαπιστώθηκε ότι συνταγογραφούνταν στην εν λόγω υπόθεση.
Συγκατηγορούμενοί τους είναι επιπλέον 10 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γενικοί γιατροί με ιατρεία στο Περιστέρι και τον Πειραιά, μία ορθοπεδικός σε δημόσιο Κέντρο Υγείας στην Αθήνα και ένας ψυχίατρος με ιατρείο στην Καλλιθέα.
Ο συλληφθείς παθολόγος με ιατρείο στην Καλλιθέα, από την 1/1/2019 έως τις 6/12/2024 είχε εκδώσει 189.729 συνταγές που εκτελέστηκαν σε 1.418 φαρμακεία.
Οι 16.744 συνταγές αφορούσαν σε σκευάσματα με ναρκωτικές δραστικές ουσίες, εκ των οποίων οι 7.165 εκτελέστηκαν σε εμπλεκόμενα φαρμακεία της οργάνωσης.
Ο ρόλος του λογιστή
Ο 63χρονος λογιστής παρουσιάζεται ως κοινός λογιστής 13 τουλάχιστον ασφαλισμένων και ως το μοναδικό άτομο που γνώριζε τον ΑΜΚΑ τους. Από την ανάλυση που έγινε στα ψηφιακά του πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος φωτογραφιών με στοιχεία ΑΦΜ και κωδικούς ΤΑΧΙΣ που του είχε στείλει ο Αιγύπτιος συλληφθείς.
Κατά την έρευνα στο γραφείο του στην Καλλιθέα εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, έγγραφα που σχετίζονται με αλλοδαπούς, επαγγελματικές σφραγίδες, αλλά και επτά ημερολόγια με χειρόγραφες σημειώσεις.
Μία από τις σφραγίδες που εντοπίστηκε αφορούσε σε αλλοδαπή κατηγορούμενη, από την Αλβανία, που εμφανιζόταν να είχε ατομική επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται σε 167.165,41€. Μάλιστα, φέρεται να είχε προχωρήσει στη σύσταση εικονικών εταιρειών, στις οποίες τοποθετούσε ως διαχειριστές «αχυράνθρωπους». Μέσω αυτών ασφάλιζε εικονικά αλλοδαπούς, προκειμένου να λαμβάνουν τα απαραίτητα για την έκδοση της άδειας παραμονής τους ένσημα, αλλά και επιδόματα.
Ο ρόλος του Αιγύπτιου
Ο 44χρονος Αιγύπτιος περιγράφεται ως βασικό μέλος της οργάνωσης τουλάχιστον από τις 24/6/2022 και φέρεται να είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέκλεπτε ΑΜΚΑ από ομοεθνείς του και τα έδινε στους γιατρούς που εμπλέκονται. Παράλληλα, φέρεται να εκτελούσε τις συνταγές, έπαιρνε κάποια από τα σκευάσματα και τα προωθούσε παράνομα.
Ένας από τους καταγγέλλοντες, επίσης Αιγύπτιος, στην κατάθεσή του φέρεται να κατονόμασε τον 44χρονο Αιγύπτιο ως το μοναδικό άτομο που γνώριζε τον ΑΜΚΑ του.
Τι φέρεται να υποστήριξε
«Πριν από 2 χρόνια είχα ένα εργατικό ατύχημα και είχα τραυματιστεί στο γόνατο, οπότε πήγα σε ορθοπεδικό ιατρό προκειμένου να μου συνταγογραφήσει ένα επίθεμα γονάτου(…) Ο ιατρός μου ανέφερε ότι δεν συνταγογραφείται το συγκεκριμένο προϊόν. Λίγες μέρες αργότερα συναντήθηκα με τον συμπατριώτη μου (…) και μου ανέφερε ότι μπορεί να μου βρει ιατρό για να μου συνταγογραφήσει το ανωτέρω προϊόν που χρειαζόμουν, και του έδωσα το προσωπικό μου ΑΜΚΑ. Από τότε, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2022, ο συγκεκριμένος πηγαίνει στον ιατρό (…) και στην ιατρό (…), δίνει το προσωπικό μου ΑΜΚΑ χωρίς τη συγκατάθεσή μου, συνταγογραφεί φαρμακευτικά σκευάσματα για τον διαβήτη και την αγχώδη διαταραχή και για την οσφυαλγία. Τα ανωτέρω φάρμακα τα εκτελεί στα φαρμακεία και στη συνέχεια τα πουλάει σε 18 ανθρώπους από την Αίγυπτο που διαμένουν στην Ελλάδα, ενώ κάποια άλλα φάρμακα τα στέλνει στην Αίγυπτο».
Μάλιστα, από την ανάλυση των τραπεζικών δεδομένων του μεσάζοντα εντοπίστηκαν 1.124 κινήσεις, που αφορούν τουλάχιστον 48 φαρμακεία, στα περισσότερα εκ των οποίων είχαν εκτελεστεί παράνομες συνταγές. Παράλληλα, προχωρούσε και σε επινοικιάσεις χώρων σε παράνομους αλλοδαπούς.
Οι δύο καταγγελίες ασφαλισμένων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, η πρώτη έγγραφη καταγγελία απεστάλη στις αστυνομικές αρχές από αλλοδαπό στις 7/4/2023, μέσω e mail, και αφορούσε στην παράνομη συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικών σκευασμάτων στον ΑΜΚΑ του, από τον συλληφθέντα παθολόγο αλλά και από την ορθοπεδικό.
Στις 31/8/2023 διαβιβάστηκε στην ΕΛ.ΑΣ. από τον ΕΟΠΥΥ και δεύτερη καταγγελία, επίσης για συνταγογράφηση και εκτέλεσή της, από τον ίδιο παθολόγο και τον ψυχίατρο που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Όπως διαπιστώθηκε, η πρώτη καταγεγραμμένη καταχώριση ψευδούς συνταγής έγινε στις 3/8/2021 από τον 74χρονο παθολόγο.
Συνολικά, 23 ασφαλισμένοι κατέθεσαν, ενώ από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί η έκδοση τουλάχιστον 1.016 συνταγών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια φαρμακευτικών σκευασμάτων.