Δέκα χρόνια κάθειρξη -στον καθέναν- επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε δύο Βούλγαρους που είχαν παγιδεύσει ATM.
Οι δράστες είχαν παγιδεύσει τρία ATM στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Γιαννιτσά, υποκλέπτοντας τα δεδομένα εκατοντάδων τραπεζικών καρτών.
Μόνο στις περιπτώσεις των ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη -όπως αναφέρεται στη δικογραφία- υπέκλεψαν τα δεδομένα τουλάχιστον 665 χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, οι οποίες και ακυρώθηκαν εγκαίρως από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, με την αποτραπείσα ζημία να ξεπερνάει τις 665.000 ευρώ.
Μέθοδος skimming: Τι είναι, πώς παγιδεύει ATM
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι είχαν τοποθετήσει μηχανισμούς στον καρτο-υποδοχέα των ΑΤΜ, καθώς και ένα πλαστικό κάλυμμα στο οποίο είχε προσαρμοστεί κατάλληλα μικροκύκλωμα και κάμερα που επικολλούσαν στο επάνω πλαστικό περίβλημα των μηχανημάτων για την καταγραφή του μυστικού κωδικού PIN κατά την πληκτρολόγησή του από τον κάτοχο της κάρτας. Πρόκειται για μέθοδο που αποκαλείται διεθνώς «skimming».
Οι μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε διάστημα λίγων ημερών μέσα στον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αλλά έγιναν αντιληπτοί και αμέσως οι αρμόδιες αρχές προέβησαν στην ακύρωση των τραπεζικών καρτών, πριν δημιουργηθούν κάρτες-«κλώνοι» και αφαιρεθούν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αμφισβήτησαν ότι οι ίδιοι είναι για τα πρόσωπα που παγίδευσαν τα επίμαχα ΑΤΜ κι ότι οι ίδιοι δεν βρέθηκαν καν στα συγκεκριμένα σημεία. Δεν έπεισαν όμως τους δικαστές και κρίθηκαν ένοχοι. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου επέστρεψαν στις φυλακές.