Προβληματισμό δημιουργεί στους ειδικούς το φαινόμενο των συνεχόμενων συγκεντρώσεων των τελευταίων ημερών καθώς το σύστημα υγείας είναι στα όριά του, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.
Πορείες, καρναβάλι και κορωνοπάρτι έχουν χτυπήσει «συναγερμό» στις Αρχές καθώς, όπως επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί, ο συνωστισμός επιβαρύνει ιδιαίτερα την κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.512 νέα κρούσματα, 545 διασωληνωμένους και 52 νεκρούς. Η Αττική εξακολουθεί να «φλέγεται» με 1.180 κρούσματα, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη 264 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη και 105 στην Αχαΐα.
Σε μια τέτοια συγκυρία και εν μέσω σκληρού lockdown, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κόσμο σε τριανταμία (31) πορείες χθες και σήμερα σε όλη την Ελλάδα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού και πρότεινε ένα πολιτικό μορατόριουμ προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. «Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης. Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε: «Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα».
Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας αυτή τη στιγμή, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. «Το δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο κρούσματα παραδοσιακά, το έχουμε δει διαχρονικά στις επιδημίες γρίπης. Η διαφορά εδώ είναι ότι αν και περισσότερα τα κρούσματα είναι πιο ήπια και σε νεότερες ηλικίες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προφανώς και λόγω των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το πρώτο κύμα».
Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξήγησε ότι: «το ύπουλο με τον κορωνοϊό είναι ότι πολλοί νοσούν χωρίς συμπτώματα και ότι μόλις το 2% του πληθυσμού θα νοσήσει, άρα σου λένε πολλοί ότι το 98% θα την σκαπουλάρει και επομένως ας κάνουμε και κούλουμα και Καρναβάλι, ας μαζευόμαστε».
Σημειώνεται ότι, σήμερα, μιλώντας στο Mega, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, πρότεινε να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών έτσι ώστε να μην γίνονται διαδηλώσεις. «Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», υπογράμμισε.
ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις 31 συγκεντρώσεις
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΖΑ για τα καλέσματα σε συγκεντρώσεις που έγιναν για το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. «Την ώρα που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία και οι υγειονομικοί παλεύουν στα νοσοκομεία να σώσουν ζωές, σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες καλεί τον κόσμο σε 31 πορείες σήμερα και αύριο σε όλη την Ελλάδα», σημείωνε το κυβερνών κόμμα, σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, η ΝΔ έκανε λόγο για προσωπική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα. «Αδιαφορώντας για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες καλούν σε αντικυβερνητικό αγώνα. Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες. Είναι ο ίδιος που καλεί. Η προσωπική ευθύνη του κ.Τσίπρα είναι τεράστια», κατέληγε η ανακοίνωση.
«Βούλιαξε» το κέντρο της Ξάνθης για το καρναβάλι
Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές προκειμένου να αποφευχθούν σήμερα και αύριο παρόμοια φαινόμενα με αυτά που έλαβαν χώρα το Σάββατο στην Ξάνθη. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια επίσημη εκδήλωση για το καρναβάλι - καθώς αυτές έχουν αναβληθεί λόγω του lockdown και φέτος - δεκάδες ήταν οι πολίτες που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία και άρχισαν να χορεύουν και να ανάβουν βεγγαλικά. Η αυξημένη συγκέντρωση του κόσμου προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμόδιων, διεκόπη η μουσική που έπαιζε από τα ηχεία μέσα στην πόλη, ενώ έγιναν συστάσεις στους πολίτες να αποχωρήσουν.
Το Σάββατο επίσης, η ΕΛΑΣ έκανε έφοδο σε δύο κορωνοπάρτι στην Κρήτη και σε ένα στην Πάτρα επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα και προβαίνοντας σε συλλήψεις. Αντίστοιχα πάρτι διοργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή.