Σε ανάπλαση του Πάρκου Παυσίλυπο ή Άλσος του Παυσίλυπου και της πλατείας Πλαστήρα, προχωρά η δημοτική αρχή του δήμου Καρδίτσας. Το έργο έχει εμβληματικό χαρακτήρα για την πόλη της Καρδίτσας.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, η πρόταση αφορά παρέμβαση πολυεπίπεδης αναβάθμισης σε αστική περιοχή ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί τοπική και ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική.
Πρόκειται για ολοκληρωμένη πρόταση που ενσωματώνει «έξυπνες εφαρμογές», αξιοποιεί βιοκλιματικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μικροκλίματος και τη μείωση του αποτυπώματος CO2.
Το Πάρκο Παυσίλυπο ή Άλσος του Παυσίλυπου έχει έκταση μαζί με τους περιμετρικούς πεζόδρομους 60 στρέμματα.
Τη δεκαετία του '90 το πάρκο αναπλάστηκε βάση αρχιτεκτονικής μελέτης, βραβευμένης σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1984, με στόχο να γίνει ένα σύγχρονο αστικό πάρκο.
Η πρόταση διατηρεί τον χαρακτήρα του άλσους πνεύμονα ζωής και καταφυγίου ηρεμίας, αλλά ενσωματώνοντας σ΄αυτή τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει, όπως η σύνδεση του άλσους με το νέο Δημαρχείο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, της πλατείας μπροστά από το νέο Δημαρχείο, τη δραματική αλλαγή του κλίματος τις τελευταίες δεκαετίες, την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, την αναγκαιότητα προώθησης της κοινωνικής συνοχής που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία covid χρόνια.
Αναδεικνύονται υπάρχοντα αξιόλογα στοιχεία της αρχικής μελέτης, όπως είναι το κτίριο του αναψυκτηρίου (το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της πρότασης, μιας και η αξιοποίηση του θα γίνει με διαφορετικό τρόπο, αλλά δίνονται από την πρόταση κατευθύνσεις για την αποκατάσταση του στην αρχική του μορφή, μιας και αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο-τοπόσημο για την πόλη, έργο του 1954, του αρχιτέκτονα καθηγητή ΕΜΠ Βασιλείου Κασσάνδρα).
Της βόρειας πύλης, που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της αρχικής μελέτης, η οποία αναδεικνύεται με μια διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου κατάλληλη για να υποδεχθεί τον επισκέπτη σ΄ αυτό το υπέροχο πάρκο.
Οι υφιστάμενες επιστρώσεις και ο όλος αστικός εξοπλισμός αποξηλώνεται. Διατηρούνται όλα τα δρομάκια περιπάτου μέσα στο άλσος σύμφωνα με την αρχική μελέτη και αναδεικνύονται με επίστρωση από κουρασάνι ή διαπερατό υλικό σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης, κά.
Η πλατεία Πλαστήρα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της συνολικής έκτασης και καθώς δεν κατακλύζεται από πράσινο όπως οι υπόλοιπες ενότητες, λειτουργεί κυρίως ως αστική πλατεία με τραπεζοκαθίσματα για τους επισκέπτες του πάρκου, ως χώρος εκδηλώσεων, ως τόπος συνάντησης κ.λ.π
Η σημερινή συνολική εικόνα προβάλλει υποβαθμισμένη κυρίως από τη φθορά που έχουν υποστεί τα υλικά της πλατείας αλλά περισσότερο από την ακατάστατη εικόνα που δημιουργούν οι υπαίθριοι επαγγελματικοί χώροι.
Όπως προκύπτει από την τεχνική περιγραφή του έργου, στη νέα πρόταση επιδιώκεται να επανέλθει ηρεμία στον χώρο της πλατείας και εγγύτητα στο βασικό περιβάλλον.
Με τις ελεύθερες ροές χαράξεων, και την τοποθέτηση των κατασκευαστικών στοιχείων προς τα όρια της πλατείας ο χώρος αποκτά οπτική και λειτουργική ηρεμία.
Ο προτεινόμενος αστικός εξοπλισμός σε κυκλικές μορφές ακολουθεί την παραπάνω αρχή. Το υδάτινο στοιχείο προστίθεται δυναμικά στο πάρκο και δεν λειτουργεί μόνον διακοσμητικά. Το κανάλι διατρέχει σχεδόν το μεγαλύτερο βόρειο μέτωπο της πλατείας προς την πλευρά του δάσους και επεκτείνεται ανατολικά έως την όψη του νέου δημαρχείου και το κέντρο του πάρκου.
Συντριβάνια σηματοδοτούν καθ' ύψος την ύπαρξη του νερού στο τρισδιάστατο χωρικό επίπεδο, ενώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να βιώσει την ύπαρξη του νερού με διαφορετικούς τρόπους στις δύο πλευρές των καναλιών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου όπως διαμορφώθηκε μετά την διαβούλευση και παρουσίαση του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν τις προτεραιότητες του Δήμου είναι συνολικού ύψους οκτώ εκατομμυρίων (8.000.000) ευρώ.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος τονίζει:
«Το Παυσίλυπο αποτελεί ένα από τα κυριότερα τοπόσημα της περιοχής. Το άλσος είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Ταυτόχρονα, είναι ένας ζωντανός χώρος τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες Καρδιτσιώτες.
Με τον μέγιστο σεβασμό η δημοτική Αρχή εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου προωθεί την ανάπλασή του καθώς και της πλατείας Πλαστήρα που είναι η φυσική συνέχεια του χώρου.
Οι επεμβάσεις που προτείνονται να γίνουν θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου χώρου αναψυχής. Επίσης, βασικό στοιχείο της ανάπλασης είναι η διατήρηση του χώρου πρασίνου που υπάρχει σήμερα.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα ακολουθήσουν τη δασοτεχνική μελέτη που απαιτείται για αυτά τα έργα και φυσικά, όλα θα γίνουν με τις υποδείξεις του Δασαρχείου σε ό,τι αφορά τα δέντρα που υπάρχουν στο χώρο.
Εκτιμούμε ότι το έργο θα προχωρήσει μέσω των απαραίτητων διαδικασιών που γίνονται για τη δημοπράτηση του. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι όταν προκύψει ανάδοχος θα δούμε τις όποιες μικροτροποποιήσεις απαιτηθούν ώστε η ανάπλαση να γίνει ακόμη καλύτερη».