Στην αποκάλυψη ότι ζήτησαν από την υφυπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα, που χθες πραγματοποίησε επισκέψεις σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, προχώρησε σήμερα ο Διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.
«Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών και επέκταση της υποχρεωτικότητας σε διάφορες κατηγορίες και δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι». Όπως είπε ο «φόβος είναι αυτό που κρατά τους περισσότερους να μην εμβολιάζονται».
1.000.000 συνάνθρωποί μας πρέπει να εμβολιαστούν
Επιχειρηματολογώντας για το ανάγκη διεύρυνσης της υποχρέωσης του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, ο κ. Καπραβέλος είπε: «Πρέπει περίπου 1.000.000 συνάνθρωποί μας να εμβολιαστούν γιατί ο χειμώνας θα είναι τραγικός. Η υποχρέωση δεν είναι αυτό που αισθάνεται κανείς όταν αφορά μια ιατρική οδηγία. Η υποχρέωση είναι απέναντι στον εαυτό του και την κοινωνία», ενώ όσον αφορά την στάση της Εκκλησίας απέναντι στους εμβολιασμούς την χαρακτήρισε πολύ θετική.
«Περάσαμε μία από τις δυσκολότερες εφημερίες του τέταρτου κύματος. Είμαστε στο 100% της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ και 98% των απλών κλινών. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Η μόνη ελπίδα είναι ο έλεγχος της πανδημίας έξω από το νοσοκομείο. Μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας σημαίνει αύξηση των εμβολιασμών», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος σε άλλο σημείο.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, «δεν πρέπει άκαιρα να τονίζουμε το τέλος της πανδημίας και την επάνοδο στην κανονικότητα».
Σχολιάζοντας τον υγειονομικό κίνδυνο που υπάρχει εν όψει των εορτασμών στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο της πόλης και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου «δεν είναι η παρέλαση ή η δοξολογία, είναι ο συνωστισμός. Θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα που αυτή την στιγμή δεν θέλει ούτε το σύστημα υγείας ούτε η χώρα μας».
Χρειάζεται Plan B – Nα βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας
Τέλος, ο διευθυντής της Β’ Μονάδας ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ζήτησε να επιστρατευθεί και ο ιδιωτικός τομέας. «Υπάρχει εξουθένωση. Αυτή την στιγμή πρέπει να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας. Στο νοσοκομείο, οι συνάδελφοί μου, δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης άλλου προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα έξω από τα νοσοκομεία. Αύξηση των εμβολιασμών, αυστηριοποίηση των πρωτοκόλλων και όχι, προς Θεού, πανηγυρισμοί για το τέλος της πανδημίας».