Την έντονη ανησυχία του για την πιεστική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της αύξησης των νοσηλειών με κορωνοϊό εκφράζει στο iefimerida.gr o Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
«Είναι δύσκολες οι στιγμές και ανησυχούμε πάρα πολύ στη βόρεια Ελλάδα μη ζήσουμε ξανά τον περασμένο Νοέμβριο», λέει φανερά προβληματισμένος από την εξέλιξη της κατάστασης. «Δεν είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που με ανησυχούν τόσο πολύ. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί μια υπερμεταδοτικότητα. Εκείνο που με ανησυχεί είναι η πίεση στο σύστημα υγείας που άρχισε από τις 20 με 22 Αυγούστου τόσο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος και σιγά σιγά εμφανίζει προοδευτική αύξηση. Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε. Ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα, αρχές φθινοπώρου, όπου επικρατούν ακόμη υψηλές θερμοκρασίες», σχολιάζει ο κ. Καπραβέλος.
Όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ θα μπορούσαν να το είχαν αποφύγει αν είχαν εμβολιαστεί
Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 22 ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ. Πρόκειται, σύμφωνα με τον διευθυντή Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου, για βαρύτατα περιστατικά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται 51 συμπολίτες μας.
«Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις όλων των ασθενών και αυτών που δεν πάσχουν από Covid-19 αλλά χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Αυτοί που είναι διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή με κορωνοιό θα μπορούσαν να το είχαν αποφύγει αν είχαν εμβολιαστεί. Ακόμη βρισκόμαστε σε μια σχετική ισορροπία, αλλά ο ιός δεν έχει δείξει τα δόντια του. Οι συνθήκες είναι ακόμα ευνοϊκές. Δεν έχουν αρχίσει οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, δεν έχει χαλάσει ο καιρός. Τι θα γίνει όμως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο όταν θα πιεστεί το σύστημα υγείας;”, αναρωτιέται ο κ. Καπραβέλος, σχολιάζοντας στη συνέχεια ότι «αναμένεται «έκρηξη» νοσηλειών».
Απαιτείται η λήψη μέτρων εναντίον όσων προβάλλουν αντίσταση στη συμμόρφωση στους υγειονομικούς κανόνες
Γι’ αυτό, όπως τονίζει, θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς ήδη πολλοί είναι αυτοί που προβάλλουν μεγάλη αντίσταση αναφορικά με τη συμμόρφωση σε βασικούς υγειονομικούς κανόνες. «Αρνούνται να φορέσουν μάσκες, να κάνουν τεστ ακόμη και στα παιδιά, να εμβολιαστούν, να μπουν σε ΜΕΘ, απειλούν γιατρούς, είναι πρωτάκουστα πράγματα αυτά».
Ο Νίκος Καπραβέλος σχολιάζει ότι και ο ίδιος δέχτηκε απειλές. «Δεν με ενοχλεί η απειλή, αλλά ο λόγος της απειλής. Ότι η κατηγορία είναι ότι δεν προστατεύω τη δημόσια υγεία αλλά την καταστρέφω και μολύνω με τα εμβόλια. Μια κατάσταση που θυμίζει Μεσαίωνα».
Σε ότι αφορά στην τρίτη δόση, είναι ξεκάθαρος ότι θα χρειαστεί. «Όλα τα στοιχεία που έχουμε υπόψη μας δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός το εμβόλιο δεν έχει την ίδια δύναμη, την ίδια προστατευτική αξία. Με την πάροδο του χρόνου επιβάλλεται η τρίτη δόση ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Αυτή τη στιγμή επείγει να κάνει τη δόση ο ανεμβολίαστος που βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο. Υπάρχει προτεραιοποίηση», καταλήγει.