Τη μεταβολή του καιρού που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες σχολιάζει με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές.
Όπως αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος «ο Μάρτιος από την ανομβρία, έφυγε με τοπικές πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις», ενώ παραθέτει και τις πρώτες εκτιμήσεις για τα ύψη βροχής που έπεσαν το προηγούμενο 24ωρο σε νησιά της χώρας.
Ταυτόχρονα προειδοποιεί για νέα ψυχρή εισβολή από την επόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας πως οι πρώτες ημέρες του νέου μήνα θα κυλήσουν με βροχές και καταιγίδες.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ:
«Μάρτιος. Από την ανομβρία έφυγε με τοπικές πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις. Έπρεπε να φθάσει το τελευταίο τριήμερο του μήνα για να έχουμε την πρώτη ουσιαστικά μεταβολή του καιρού, ύστερα από εκείνη στις 19/3 που έδωσε βροχές βασικά στη βόρεια Κρήτη, καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη δημιούργησαν και ενίσχυσαν βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα της κεντρικής Μεσογείου και της Ελλάδος το οποίο αναφροδοτούμενο προκαλούσε κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες.
Ιδιαίτερα χτυπήθηκαν περιοχές των νησιών: Ρόδου με 87 χιλιοστά, Μυκόνου με 72 χιλιοστά, Πάρου με 35 χιλιοστά, σε πρώτη εκτίμηση, αλλά και νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα σημειώθηκαν βροχές για βοηθήσουν στην ανομβρία που υπάρχει, ενώ δεν απουσίασαν οι χαλαζοπτώσεις από τα καταιγιδοφόρα σύννεφα σε πολλές περιοχές, όπως σε Κιλκίς, Κοζάνη, Καρδίτσα και Κύμη. Το γεγονός δεν είναι ασυνήθιστο και μάλιστα θα ξανάρθει τους επόμενους μήνες μαζί με τις ατμοσφαιρικές διαταραχές και τη θερμική αστάθεια.
Καλό μήνα. Οι πρώτες ημέρες του Απριλίου θα συνοδευτούν με βροχές και τοπικές καταιγίδες με τάση εξασθένησης των φαινομένων, καθώς το χαμηλό πληρούται κα απομακρύνεται. Την άλλη εβδομάδα έρχεται ψυχρή εισβολή με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και ανάλογα φαινόμενα…
Το ενδιαφέρον του καιρού εντοπίζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Συνήθως αυτή τη περίοδο έρχονται βαρομετρικά χαμηλά, προερχόμενα από το κόλπο της Λιβύης και τη κεντρική Μεσόγειο με συννεφιές βροχές και καταιγίδες για λίγες ημέρες. Όπως αναφέρονται στις Άγιες Γραφές τις Ημέρες των Παθών και της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού σημειώθηκαν τέτοια καιρικά φαινόμενα. Άραγε υπήρξε επίδραση βαρομετρικού χαμηλού εκείνης της εποχής; Και δεν είναι θρησκευτική δοξασία».