Έως και 750 κάμερες προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναπτυχθούν στην Αττική τόσο για την αντιμετώπιση της κίνησης όσο και της εγκληματικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια μελέτη με στατιστικά εγκληματικότητας και στη βάση αυτής αναμένεται να γίνει η όποια τοποθέτηση καμερών, ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει εξεταστεί το νομικό πλαίσιο για την εγκατάσταση τέτοιου δικτύου, ούτε ο σχεδιασμός βρίσκεται στη φάση που θα εξεταστεί από το υπουργείο ο τρόπος που θα γίνει η προμήθειά τους.
Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν 150 με 200 κάμερες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμη, εκ των οποίων λειτουργούν μόνον οι 18.
Επίσης, σε περίπου έναν μήνα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις κάμερες σώματος των αστυνομικών -περίπου 1.000 τον αριθμό-, που είχε ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πώς θα αντιμετωπιστεί η κίνηση
Με την εγκατάσταση των καμερών αναμένεται να γίνει και αναβάθμιση των Κέντρων Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ και στην Κατεχάκη, απ' όπου θα γίνεται η διαχείρισή τους.
Για το θέμα της κίνησης, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα όλων των πολιτών του Λεκανοπεδίου, το σχέδιο αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της καταπάτησης των ΛΕΑ αλλά και το πρόβλημα με τις κόντρες.
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση με σκληρά μέτρα, όπως η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας, των παραβατών που παρανομούν επανειλημμένως.
Νωρίτερα σήμερα, στην ΕΡΤ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε σε σχέδιο για την αντιμετώπιση του μποτιλιαρίσματος στον Κηφισό, με ενίσχυση της παρουσίας αστυνομικών με μηχανές αλλά και γερανούς.
Οι λόγοι που οδηγούν σε μποτιλιάρισμα στον Κηφισό είναι πολλοί, αλλά ένα στοιχείο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφονται 90 περιστατικά με βλάβες ή ατυχήματα -μόνο στον Κηφισό- κάθε μήνα, δηλαδή κατά μέσο όρο τρία την ημέρα.