Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 11 Ιουνίου, ωστόσο το καλοκαίρι στην Ελλάδα ακόμη... αγνοείται, καθώς βροχές και καταιγίδες έκαναν την εμφάνισή τους για ακόμη μια ημέρα.
Τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά, καθώς η αστάθεια γενικεύτηκε το μεσημέρι προς απόγευμα της Κυριακής (11/6) σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είχαν κάνει λόγο για:
- Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε τμήματα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα κατά τόπους είναι πιθανό να είναι έντονα και να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής. Στη Θράκη και στα ορεινά της Κρήτης υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις.
- Μικρή πιθανότητα υπάρχει για τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.
- Μικρή πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες στα ηπειρωτικά.
- Άνεμοι από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις έως 4-5 μποφόρ στα πελάγη.
- Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).
Καιρός: Πάνω από 50 χιλιοστά βροχής στα βόρεια της Αττικής την Κυριακή 11/6/23
Όπως αναφέρει το Meteo, κατά τη διάρκεια της Κυριακής 11 Ιουνίου τοπικά σημειώθηκαν αξιόλογα ποσά βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξαίρεση δεν αποτέλεσε και η Αττική, όπου στα βόρεια τμήματα της σημειώθηκαν αξιόλογες καταιγίδες
Όπως διακρίνεται και στον παρακάτω χάρτη, στην Πάρνηθα σημειώθηκαν 51 χιλιοστά βροχής σε χρονικό διάστημα σχεδόν 2 ωρών.
Λαγουβάρδος: Οι αστάθειες θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν φέτος θα έχει καλοκαίρι, όπως το έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Την απάντηση έδωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος απάντησε ότι «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο μοτίβο του καιρού».
«Ο καιρός τον Ιούνιο θα είναι μια επανάληψη του Μαΐου», είπε με νόημα ο κ. Λαγουβάρδος σχολιάζοντας τις προβλέψεις των Ευρωπαίων συναδέλφων του. «Θα συνεχίσουμε, δηλαδή, να έχουμε αρκετές αστάθειες, βροχοπτώσεις σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό. Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να είναι λίγο κάτω από τα κανονικά. Τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα η πρόβλεψη αυτή είναι αληθής», πρόσθεσε σχετικά.
Το μαθηματικό μοντέλο του ECMWF δείχνει καιρική αστάθεια μέχρι τον Ιούλιο. Το εάν θα έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος, η απάντηση είναι η εξής: ό,τι και να ειπωθεί αυτήν τη στιγμή, θα είναι εξαιρετικά παράτολμο σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πάντως, πολλοί μετεωρολόγοι κάνουν ήδη λόγο για μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη, κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ δύο αιώνων, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1816.
Σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.