Κάλεσμα συμμετοχής στους ελληνικούς Δήμους απευθύνει ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης κατά την επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 (Mission Board «100 climate neutral cities by 2030») που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Η επίτευξη να γίνουν 100 πόλεις κλιματικά ουδέτερες έως το 2030 αποτελεί μια αποστολή που θα υποστηρίξει, θα προωθήσει και θα επιδείξει τον συστηματικό μετασχηματισμό τους μετατρέποντάς τες σε κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας.
Οι πόλεις είναι ο τόπος όπου συνυπάρχουν στρατηγικές για την απανθρακοποίηση της ενέργειας, των μεταφορών, των κτιρίων, της βιομηχανίας και της γεωργίας. Η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός των πόλεων και με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, μέσω μιας πολυεπίπεδης και συν-δημιουργικής διαδικασίας προσαρμοσμένης στις πραγματικότητες κάθε πόλης», ανέφερε ο γενικός γραμματέας.
Μάλιστα, οι Δήμοι που θα επιλεγούν τελικά, θα συμμετάσχουν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ολιστικών παρεμβάσεων με καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα 10ετίας. Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding) και μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα από τις λίγες χώρες που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Αποστολή
Όπως έγινε γνωστό, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεργασία με το EU Mission Board και προετοιμάζει από τον Απρίλιο του 2020 τις ελληνικές συμμετοχές για το μεγάλο εγχείρημα μετασχηματισμού τους σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. Στην εν λόγω Ευρωπαϊκή Αποστολή ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι Δήμοι Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Καλαμάτας, Τρικκαίων, Κοζάνης, Θήρας και Φυλής και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καλεί να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι, παρέχοντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελλάδα μάλιστα, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Αποστολή με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Γι' αυτόν τον λόγο η Ελλάδα αναφέρθηκε ονομαστικά μαζί με την Ισπανία, την Αυστρία και τη Σουηδία στην εκδήλωση έναρξης της Ευρωπαϊκής Αποστολής, από τον Διευθυντή του Mission Board 100 climate neutral cities by 2030Matthew Baldwin.
Τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Αποστολή (Mission Board «100 climate neutral cities by 2030») θα καλύψει τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση:
1) της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος,
2) της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων,
3) του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου,
4) τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις,
5) την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και
6) τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.
Τέλος, η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ (Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal).