Κακοποίηση ζώων: Στενή συνεργασία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση των καταγγελιών - iefimerida.gr

Κακοποίηση ζώων: Στενή συνεργασία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση των καταγγελιών

Στενότερη συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΑΤ και ΕΛ.ΑΣ. για την κακοποίηση ζώων και τις σχετικές καταγγελίες
Στενότερη συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΑΤ και ΕΛ.ΑΣ. για την κακοποίηση ζώων και τις σχετικές καταγγελίες / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι καταγγελίες κακοποίησης ζώων και ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο βρέθηκαν στη σύσκεψη που είχαν το ΥΠΑΑΤ και η ΕΛ.ΑΣ.

Κατά την ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνας Καλογήρου, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκε η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την καταχώριση των εγκαταστάσεων ιπποειδών και των υπευθύνων επιχειρήσεων ιπποειδών και τη διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τη διερεύνηση καταγγελιών κακομεταχείρισης ζώων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, ζήτησε στενότερη συνεργασία ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Στο ΥΠΑΑΤ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα σύστημα ταυτοποίησης και καταγραφής ιπποειδών και να ελέγχονται οι καταγγελίες κακομεταχείρισης», υπογράμμισε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι η λειτουργία της Κεντρικής Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων των Ιπποειδών (ΚΗΒΔΙ) «αντικατοπτρίζει την ποιότητα της κοινωνίας μας».

Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, η ΚΗΒΔΙ, η οποία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία από την 21η Οκτωβρίου, δημιουργείται και τηρείται στο ΥΠΑΑΤ, στην οποία οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών καταχωρίζουν τα στοιχεία ταυτοποίησης των ιπποειδών, τις εγκαταστάσεις και τα στοιχεία ταυτοποίησης των υπεύθυνων επιχειρήσεων ιπποειδών.

Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Το είδος του ιπποειδούς
  2. Τον μοναδικό κωδικό του
  3. Τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει
  4. Την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση
  5. Την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης και της κλοπής)
  6. Τον τόπο προορισμού ή προέλευσης.

Όπως ορίζεται, τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα ταυτοποιούνται ατομικά με ένα μοναδικό κωδικό, ένα ενιαίο έγγραφο ταυτοποίησης και με ένα μέσο ταυτοποίησης (ενέσιμο πομποδέκτη).

Αναφορικά με τα ανεπιτήρητα δεσποζόμενα ιπποειδή, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρησή τους.

ΥΠΑΑΤ: Σύσκεψη για τις ζημίες που προκαλεί η κακοκαιρία στην κορινθιακή σταφίδα

Επίσης, σύσκεψη για την κορινθιακή σταφίδα και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλεί σε αυτήν η κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, με τη συμμετοχή βουλευτών της Κορινθίας, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, συμμετείχαν οι υφυπουργοί Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής, Κώστας Κόλλιας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, οι δήμαρχοι Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος, Βέλου - Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, Συκιώνος, Σπύρος Σταματόπουλος, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, και ο αντιδήμαρχος Νεμέας, Θανάσης Καρκώνης. Στη συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ