Την πρώτη συνολική αποτίμηση για τις συνέπειες της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί πριν από 36 χρόνια, τον Ιούλιο του 1983.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η κακοκαιρία στη Χαλκιδική, που άφησε πίσω της 7 νεκρούς, τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές, χαρακτηρίστηκε από «καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας».
Πέρα από τους ανέμους, που σάρωσαν πλήθος περιοχών της Χαλκιδικής, οι καταιγίδες συνοδεύτηκαν και από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.
Κακοκαιρία στη Χαλκιδική: «Ενοχοι» οι άνεμοι για τους θανάτους
«Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας συνάνθρωπός μας, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 120 τραυματίες» επισημαίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξηγεί ότι «η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων».
Κατά την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας στη Χαλκιδική εκδηλώθηκε μια ασταμάτητη «βροχή» κεραυνών, που κατέγραψαν σε βίντεο αρκετοί πολίτες. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσιοποίησε έναν χάρτη στον οποίο εικονίζονται οι χιλιάδες κεραυνοί και οι άνεμοι που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.
Ο χάρτης κεραυνών και ανέμων του Αστεροσκοπείου Αθηνών:
Η πιο φονική καταιγίδα από το 1983
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο οι θερινές καταιγίδες και τα νυκτερινά «μπουρίνια» είναι συνηθισμένα στα βόρεια τμήματα της χώρας. Παρά ταύτα, «τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη χαρακτηρίζονται ως ακραία, καθώς συμβαίνουν με χαμηλή επαναληψιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και το θάνατο 7 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα».
Το Αστεροσκοπείο τονίζει ότι «τα ακραία φαινόμενα της Τετάρτης προβλέφθηκαν έγκαιρα και με σημαντική ακρίβεια, τόσο ως προς τη σύγκλιση ψυχρών και θερμών των αερίων μαζών πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και ως προς τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο».
Καταλήγοντας, διαμηνύει ότι «με αφορμή τη συγκεκριμένη κακοκαιρία και τα θύματα που άφησε πίσω της, καθώς και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι Αττικής, είναι πλέον προφανής η ανάγκη δημιουργίας έξυπνων συστημάτων προειδοποίησης των πολιτών σχετικά με εκδήλωση και εξέλιξη έντονων/επικίνδυνων φαινομένων».