Πλησιάζει τα δυτικά της χώρας, κάθε ώρα που περνά, η κακοκαιρία «Ιανός», με τον κρατικό μηχανισμό να τίθεται σε αυξημένη επιφυλακή.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο Μεσογειακός Κυκλώνας, που ονομάστηκε κακοκαιρία «Ιανός», είναι… φορτωμένος με βροχή και αναμένεται να «πιάσει» στεριά από σήμερα το απόγευμα.
Οπως ανέφερε στην τελευταία ενημέρωσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), η ατμοσφαιρική διαταραχή που συνδέεται με την κακοκαιρία «Ιανός» είναι ιδιαίτερα βροχοφόρα, σημειώνοντας ότι σε διάστημα ενός διημέρου «άφησε» σχεδόν 600 χιλιοστά βροχής!
Meteo.gr: Ανεμοι άνω των 10 μποφόρ
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε προ ολίγου την εξής ενημέρωση:
Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό.
Δείτε ζωντανά την πορεία της κακοκαιρίας «Ιανός»:
Ο αντίκτυπος του «Ιανού» σε όλη τη χώρα
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το πρωί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή από τα νοτιοδυτικά «με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Ισχυρά φαινόμενα από αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της Νότιας Ελλάδας με περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στα νότια πελάγη πιθανόν έως 10 μποφόρ».
Πιο αναλυτικά, όπως τονίζει το meteo.gr, σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν. Από τις μεσημεριανές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και τη νύχτα προς Παρασκευή θα επηρεάσουν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, την Εύβοια καθώς και τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Καταιγίδες τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αττική
Σύμφωνα με το meteo.gr, στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας βροχές προς το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή τα φαινόμενα θα ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, πυκνότερες το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Κολυδάς: Κρύβει πολύ νερό μέσα του ο κυκλώνας
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μίλησε χθες στο iefimerida.gr για την κακοκαιρία «Ιανός». Σε νέα ανάλυση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του (kolydas.eu), ο κ. Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, επισημαίνει ότι από τον δορυφόρο της NASA και τις μετρήσεις που έγιναν από ραδιόμετρα προκύπτει ότι «μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης είχαμε πάνω από 300 χιλιοστά βροχής που έπεσαν σε 24 ώρες».
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να δείχνουν… «φουσκωμένες», όμως «ας μην ξεχνάμε ότι η δυναμική του συστήματος ακόμα δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο το χαμηλό βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Το σίγουρο είναι ότι κρύβει πολύ νερό μέσα του».
Το AccuWeather για την κακοκαιρία «Ιανός»: Σχηματίστηκε ο κυκλώνας
Η κακοκαιρία «Ιανός» και ο σχηματισμός του Μεσογειακού Κυκλώνα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μετεωρολογικών οργανισμών του πλανήτη. Ιστοσελίδες αφιερωμένες σε ακραία φαινόμενα, όπως το «Severe Weather», δημοσιεύουν συχνά ενημερώσεις για την κακοκαιρία που σε λίγες ώρες θα πλήξει τα δυτικά της χώρας:
Ανάλυση για την κακοκαιρία «Ιανός» δημοσιοποίησε και το AccuWeather, επισημαίνοντας ότι «ενόσω ήταν στη θάλασσα η κακοκαιρία κατάφερε να ενισχυθεί και ήδη από την Τετάρτη πήρε τα χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (medicane)». Το AccuWeather αναφέρει ότι σήμερα ο Μεσογειακός Κυκλώνας θα φτάσει στην Ελλάδα, φέρνοντας, αρχικά, βροχές στα δυτικά.
Ο Τάιλερ Ρόις, μετεωρολόγος του AccuWeather, υποστηρίζει ότι αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι και πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η πορεία που θα ακολουθήσει η κακοκαιρία. Ο χάρτης του ΑccuWeather για τα σημεία που θα δεχθούν τις πιο σφοδρές βροχές:
Διαρκείς οι συσκέψεις στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας
Την ίδια στιγμή, λόγω της επικινδυνότητας του Μεσογειακού Κυκλώνα, πραγματοποιούνται συσκέψεις κάθε 6 ώρες στον Φάρο, το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εκεί θα εξετάζεται η μετακίνηση του φαινομένου και τα προβλήματα που προκαλεί στην πορεία του, θέτοντας σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και άλλων συνοδών φαινομένων.
Αντίστοιχες συσκέψεις και σύσταση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας έχουν προβλεφθεί στις κατά τόπους περιφέρειες και δήμους που αναμένεται να πλήξει ο κυκλώνας. Ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται πως κινητοποιείται εντονότερα μετά την τραγωδία της Εύβοιας, όταν η έντονη βροχόπτωση άφησε πίσω της 8 νεκρούς
Το προηγούμενο 24ωρο ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Στις 15:00 χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασ. Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Γεωργίου-Μάριου Καραγιάννη, του διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού-Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, Φοίβου Θεοδώρου, και στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι προειδοποιήσεις Χαρδαλιά για την κακοκαιρία
Μετά την ολοκλήρωσή της, ο κ. Χαρδαλιάς προέβη σε έκτακτη ενημέρωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το “μάτι”, το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα, τα οποία συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την πορεία τέτοιων φαινομένων.
»Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα».
Να σημειωθεί ότι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες, ενώ το δικό του τρίπτυχο έδωσε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.