Την Αττική και τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας θα χτυπήσει από το βράδυ η κακοκαιρία «Ιανός».
Σύμφωνα και με τα νεότερα (ώρα 21:15) προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί η κακοκαιρία «Ιανός» την Παρασκευή 18/09, αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες Σαββάτου 19/09 να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.
Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη του meteo περιλαμβάνει την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Ιανός» συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής αλλά και η πόλη της Αθήνας.
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχών έως το πέρας της κακοκαιρίας:
Νοτιότερα θα κινηθεί η κακοκαιρία «Ιανός» το Σάββατο
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 19/09 τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.
Στον προγνωστικό χάρτη που δημοσιεύει το βράδυ της Παρασκευής το meteo, παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχών έως το πέρας της κακοκαιρίας «Ιανός».
50 χλμ. η ακτίνα του κυκλώνα που φέρνει η κακοκαιρία «Ιανός»
Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων, ενώ οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του.
Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ταχύτητα ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα.
Σημειώνεται ότι λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε πολλές περιοχές παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και πτώσεις δέντρων. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής κατεγράφη στην Ιθάκη (86 χιλιοστά).