Οι εικόνες που αντίκρισαν οι κάτοικοι με το πρώτο φως της ημέρας στη Χαλκιδική μοιάζουν με εικόνες βιβλικής καταστροφής.
Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης την κεντρική Μακεδονία, την Θράκη και τη Θεσσαλία είχε τραγικό απολογισμό: Επτά επιβεβαιωμένοι θάνατοι, πάνω από 100 τραυματίες και ένας αγνοούμενος ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια.
Επτά νεκροί
Από τους επτά νεκρούς, οι δύο έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Πλάγια Χαλκιδικής, μετά από πτώση στέγης σε ταβέρνα. Πρόκειται για μια 54χρονη Ρουμάνα και τον 8χρονο γιο της, με την πρώτη να χάνει τη ζωή της επιτόπου, όταν έπεσε πάνω της η οροφή, ενώ το ανήλικο αγόρι πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, δυσκολευόταν να αναπνεύσει.
Οι εικόνες από το σημείο, με το πρώτο φως της ημέρας, σοκάρουν.
Όπως αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, τα πιάτα βρίσκονται ακόμα πάνω στα τραπέζια, γεμάτα φαγητά.
Κατά τη διάρκεια της θεομηνίας, το στέγαστρο έπεσε πάνω σε όσους έτρωγαν εκείνη την ώρα, με αποτέλεσμα η 54χρονη Ρουμάνα και ο γιος της να καταπλακωθούν.
Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, το άτυχο παιδί κατάφερε να σωθεί αρχικά από την πτώση του στεγάστρου, αλλά οι δυνατοί άνεμοι το παρέσυραν και το έριξαν στην τζαμαρία.
Οι άλλοι δύο θάνατοι συνέβησαν κοντά στο «Ποτίδαια Παλάς» από πτώση δέντρου, με θύματα έναν 39χρονο Ρώσο και τον δύο ετών γιο του.
Οι άλλοι δύο νεκροί βρέθηκαν στη Σωζόπολη Χαλκιδικής, από ανατροπή τροχόσπιτου λόγω του αέρα! Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Τσέχων, που ήταν εντός του τροχόσπιτου. Μάλιστα, εκτός από το τροχόσπιτο οι ισχυροί άνεμοι πέταξαν στην άμμο και δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού.
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός στη θάλασσα. Το θύμα δεν έχει ταυτοποιηθεί και δεν κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για τον ψαρά που αγνοείται.
Στην εντατική ένας τραυματίας από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπάρχουν επίσης 108 τραυματίες. Από τους τραυματίες, οι τέσσερις ήταν σοβαρά και χρειάστηκε να γίνει χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν τραυματίες με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων, αλλά όλα τα περιστατικά είναι εκτός κινδύνου.
Ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, λόγω τραυμάτων που υπέστη στη διάρκεια της θεομηνίας στη Χαλκιδική, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μεταφέρθηκαν συνολικά στο «Παπανικολάου» 22 περιστατικά, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Oπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένας εξ αυτών νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τέσσερις νοσηλεύονται στην Ορθοπεδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄Χειρουργική Κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.
Συνολάκης: Απαράδεκτο ότι δεν λειτουργεί το σύστημα προειδοποίησης των πολιτών
Για το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας στη Χαλκιδική τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, ειδικός σε θέματα διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Ο καθηγητής Συνολάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παραμένει ανενεργό το σύστημα έγκαιρης και εξατομικευμένης προειδοποίησης των πολιτών, για περιπτώσεις θεομηνίας, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να σωθούν ζωές.
Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο, ο Κώστας Συνολάκης τόνισε ότι προέκυψε από τη σύγκρουση δύο μετεωρολογικών «μετώπων» τα οποία ανέμεναν οι μετεωρολόγοι -όχι όμως σε αυτή τη σφοδρότητα.
Πληροφορίες για ένα νεκρό ακόμη
Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για έναν ακόμη νεκρό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Πληροφοριοδότης» Ημαθίας, στη Νικομήδεια ένας ηλικιωμένος δεν πρόλαβε να πάει στο σπίτι του για να προφυλαχθεί και έχασε την ζωή του.
Αγνοείται ψαράς
Την ίδια ώρα, έχουν χαθεί τα ίχνη ενός 62χρονου ψαρά, ο οποίος παρά την κακοκαιρία πήρε την απόφαση να βγει στα ανοιχτά. Το Λιμενικό από το βράδυ κάνει έρευνες για τον εντοπισμό του.
Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή
Ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται στη περιοχή και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (έφτασε στις 06:15 στο Δημαρχείο Νέων Μουδανιών και λίγα λεπτά μετά άρχισε η σύσκεψη), ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετέχουν, μαζί με ανθρώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, καθώς και των Δήμων που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία. Το κυβερνητικό κλιμάκιο ενημερώνεται για την κατάσταση με τους νεκρούς και τους τραυματίες, για τις ζημιές που υπάρχουν, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική
Εν τω μεταξύ, η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες προσπαθούν να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια. Πολύ σοβαρές είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη Νέα Καλλικράτεια, η οποία το πρωί της Πέμπτης μοιάζει «ισοπεδωμένη».
Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές. Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη για να απεγκλωβίσει κόσμο από σπίτια και περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές. Μαζί με εθελοντές κάνουν επιχειρήσεις βοήθειας των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις μετέχουν:
- 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης
- 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και
- 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό
- Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:
- 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα
600 κλήσεις για παροχή βοήθειας
Επίσης, το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.
Λέκκας: Η καταστροφή προκλήθηκε σε 10 μόλις λεπτά
Σε 10 λεπτά προκλήθηκε η τεράστια καταστροφή που έπληξε τη Χαλκιδική και προκάλεσε επτά νεκρούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Οπως εξήγησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, πρόκειται για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα. «Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε και σημείωσε πως τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων».
«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε. Οπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους».
Οι εικόνες από το σημείο από όπου πέρασε η κακοκαιρία στη Χαλκιδική είναι αποκαλυπτικές. Τεράστια δέντρα ξεριζώθηκαν, πινακίδες παρασύρθηκαν σαν τραπουλόχαρτα και ομπρέλες και ξαπλώστρες διαλύθηκαν.
Οι εκπληκτικές παραλίες της Χαλκιδικής που κανονικά σφύζουν από κόσμο τέτοιο καιρό μοιάζουν με έρημες περιοχές. Ολες οι υποδομές στις παραλίες καταστράφηκαν.
Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές και μέσα στο νερό, με τις βάρκες της περιοχής να αναποδογυρίζουν και να στοιβάζονται στα βράχια και να καταστρέφονται.
Τέτοια ήταν η ένταση των ανέμων τα ξημερώματα της Πέμπτης που ξήλωσε ακόμη και σκεπές σπιτιών. Οι ζημιές στην Χαλκιδική είναι ανυπολόγιστες με τα κλιμάκια της Περιφέρειας να καταγράφουν την καταστροφή από το πρωί.
Αγνωστο παραμένει πόσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί και βασική πηγή εσόδων για την περιοχή.
Δεκάδες δέντρα έσπασαν ή ακόμη και ξεριζώθηκαν, κλείνοντας δρόμους, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και προκαλώντας υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα.
Χαλάζι και ισχυροί άνεμοι σε Θράκη, Θεσσαλία
H κακοκαιρία χτύπησε εκτός της Χαλκιδικής αρκετά μέρη σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, με καταστροφικές καταιγίδες, χαλάζι και ανέμους που έπνεαν με 110 χλμ/ώρα. Στη Θεσσαλονίκη και τον Εύοσμο, οι κεραυνοί δεν σταμάτησαν να πέφτουν, με έναν μάλιστα να χτυπά πολυκατοικία, όπως καταγράφηκε από κινητό.
Στη Ροδόπη η κακοκαιρία ξερίζωσε δέντρα, ενώ πολλές ήταν και οι ζημιές που σημειώθηκαν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα, από την κακοκαιρία, με τους κόπους των αγροτών, να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά.
Στην Αλεξανδρούπολη το μπουρίνι έφερε καταστροφές σε κατοικίες και οχήματα, ενώ ίδια η κατάσταση και στην Λάρισα, όπου καταστράφηκαν καλλιέργειες.
Που εντοπίστηκαν νεκροί στη Χαλκιδική
Δείτε σε γράφημα του τηλεοπτικού σταθμού One που εντοπίστηκαν οι επτά νεκροί από τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.
«Βροχή» κεραυνών κατά την κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης άρχισαν να δημοσιοποιούνται συγκλονιστικά βίντεο από τη «βροχή» κεραυνών που έπληξε τη βόρεια Ελλάδα. Το εντυπωσιακό στοιχείο που αποκαλύπτουν τα βίντεο είναι ότι οι κεραυνοί σημειώνονταν κάθε... δευτερόλεπτο, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης είχαν καταγραφεί 5.000 κεραυνοί στην επικράτεια.
Η «βροχή» κεραυνών:
Δεν είχαμε τραυματισμούς σε κάμπινγκ της Χαλκιδικής
Ο Αντώνης Δεληδημητρίου, πρόεδρος της Ενωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κάμπινγκ ανέφερε πως δεν σημειώθηκε κάποιο ατύχημα από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική.
«Χθες το απόγευμα άρχισε να φυσάει ένα αεράκι από τις 9.30-10 το βράδυ και στη συνέχεια έπιασε μια πρωτοφανής βροχή, δυστυχώς ήταν ένα φαινόμενο που δεν ξέραμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια φαινόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δεληδημητρίου.
«Δεν έχουμε αναφορά για ατυχήματα μέσα στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής. Εχουν πέσει δέντρα, είχαμε προβλήματα σε σκηνές με τα νερά, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο" σημείωσε ο κ.Δεληδημητρίου και πρόσθεσε: «το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ρεύμα και τηλέφωνο. Ευτυχώς σε όλα τα μεγάλα κάμπινγκ υπάρχουν γεννήτριες και τουλάχιστον τα τρόφιμα θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση».
Εξέφρασε τη λύπη του για το θανατηφόρο περιστατικό με τους δύο Τσέχους τουρίστες λόγω ανατροπής του τροχόσπιτού τους: «Το τροχόσπιτο που γύρισε ανάποδα -και δυστυχώς είχαμε θύματα- ήταν σε ελεύθερο κάμπινγκ σε έναν ακάλυπτο χώρο», ανέφερε. Στατιστικά, τόνισε ο κ.Δεληδημητρίου, αυτή την περίοδο υπάρχει στα κάμπιγκ της περιοχής πληρότητα που φτάνει το 40%-50%, με την πλειονότητα των επισκεπτών, τους επτά στους δέκα, να είναι πολίτες άλλων χωρών, που παραθερίζουν στην Ελλάδα.