Ραγδαία μεταβολή του καιρού αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας στη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πόλεις.
Τα παραπάνω προβλέπει ο μετεωρολόγος του OPEN TV Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σε ανάρτησή του στο Facebook περιγράφει πως η κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με τον ίδιο θα εξελιχθεί σε 4 στάδια, από το Σάββατο με πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένεται να είναι πυκνές και στην Αττική την Κυριακή.
Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:
Πολικό ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις από το Σάββατο
Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα σε μεγάλες πόλεις ή και νησιά.
Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη ένα ισχυρό ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και καθώς αυτό θα συνδυαστεί με χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά τμήματα θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες προς τη χώρα μας και τη νότια Ευρώπη γενικότερα. Καθώς αυτές θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο θα σχηματίσουν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που θα επηρεάσουν τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Κακοκαιρία και πολικό ψύχος σε τέσσερα στάδια
Αναλύοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από τα προγνωστικά μας συστήματα, μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερα στάδια ανάπτυξης του ισχυρού κύματος κακοκαιρίας που θα απασχολήσει για αρκετές ημέρες την περιοχή μας.
1ο στάδιο
Αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σάββατο όπου βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της Ιταλίας και θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Έτσι λοιπόν μέσα στο Σάββατο θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.
Χιόνια και μέσα στη Θεσσαλονίκη
Πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και την πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της ευρύτερη περιοχή συνοδεία πολύ χαμηλών θερμοκρασιών επιτρέποντας και τη χιονόστρωση η οποία είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα.
2ο στάδιο
Μέσα στην Κυριακή αναμένουμε νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί αυτή τη φορά στο Ιόνιο και το οποίο καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά θα μεταφέρει την πολική αέρια μάζα προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας.
Πυκνές χιονοπτώσεις και στην Αττική
Πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και το νομό Αττικής αρχικά σε ορεινές περιοχές και την Κυριακή σταδιακά μέχρι και τα βόρεια προάστια. Μάλιστα από τις απογευματινές - βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας είναι πολύ πιθανό οι πυκνές χιονοπτώσεις να επηρεάσουν το σύνολο του νομού.
Τα δύο πρώτα στάδια της κακοκαιρίας που μόλις αναλύσαμε αποτυπώνονται στον δεύτερο χάρτη μας.
3ο στάδιο
Μέσα στη Δευτέρα της νέας εβδομάδας αναμένουμε τα βαρομετρικά χαμηλά που θα μας έχουν απασχολήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχουν μετατοπιστεί προς την Τουρκία και το νοτιοανατολικό Αιγαίο (τρίτος χάρτης). Αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι πυκνές χιονοπτώσεις να περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας όπου αναμένουμε να ντυθούν στα λευκά ακόμη και νησιά του Αιγαίου.
Το φαινόμενο "Aegean Lake Effect" που θα φέρει τα χιόνια στη θάλασσα
Στο τρίτο στάδιο της κακοκαιρίας αναμένουμε να ενεργοποιηθεί το φαινόμενο Aegean Lake Effect που θα «ντύσει» στα λευκά πολλές περιοχές του Αιγαίο αλλά και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό.
Στον τρίτο μας χάρτη παρουσιάζουμε τη λειτουργία του φαινομένου αυτού. Καθώς οι πολικές αέριες μάζες θα περάσουν πάνω από το Αιγαίο (μπλε βέλη), θα εμπλουτιστούν με υγρασία. Στη συνέχεια εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς στη θερμοκρασία ανάμεσα στην χαμηλή ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της θάλασσας θα σχηματιστούν νέφη που θα δίνουν πυκνές χιονοπτώσεις για πολλές ώρες σε περιοχές του Αιγαίου και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό.
Το ποιες περιοχές θα απασχολήσει αυτό το φαινόμενο θα εξαρτηθεί από την διεύθυνση του ανέμου που και αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από τις τελικές θέσεις των βαρομετρικών συστημάτων. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να επηρεαστεί και η Αττική γεγονός που αν επαληθευτεί θα οδηγήσει σε πολλές ώρες χιονόπτωσης στο νομό που σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσει σε χιονόστρωση σε αρκετές περιοχές που πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα.
4ο στάδιο
Προς τα μέσα της νέας εβδομάδας υπάρχει πιθανότητα ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό να σχηματιστεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας (τέταρτος χάρτης) με αποτέλεσμα ο καιρός να επιδεινωθεί εκ νέου με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές – θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Αυτό φαίνεται να διαρκεί μέχρι και την Παρασκευή περίπου όπου δείχνει να εκτονώνεται το όλο αυτό κύμα.
Παρόλα αυτά υπάρχει πιθανότητα να έχουμε και πάλι ενεργοποίηση του Aegean Lake Effect και να δούμε μια παράταση της κακοκαιρίας που θα αφορά τα ανατολικά και νότια μέχρι και τις 20 με 23 του μήνα.
Κοντά στους -15°C ο υδράργυρος -Ισχυρός και ολικός παγετός
Η πολική αέρια μάζα που θα καλύψει τη χώρα μας (πέμπτος χάρτης) θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές. Μάλιστα καθώς ο καιρός θα ανοίξει – ξαστερώσει προς τη δυτική και βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς κελσίου ή και πιο κάτω με αποτέλεσμα τον ισχυρό και ολικό παγετό (παγετός όλο το 24ωρο).
Ενημερωνόμαστε διαρκώς και προετοιμαζόμαστε
Η κακοκαιρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ πιθανό να φέρει σημαντικά προβλήματα. Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να ενημερωνόμαστε τακτικά από τα δελτία καιρού, να ακολουθούμε τις οδηγίες της πολιτείας και σε κάθε περίπτωση να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.
Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα στοιχεία που αναλύσαμε παραπάνω. Και γι αυτό όπως τονίσαμε θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τα νεότερα δελτία καιρού τα οποία και θα εμπλουτίζονται με πιο "φρέσκα" μετεωρολογικά δεδομένα.