Για τη «θερμή γλώσσα» από την Αφρική που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναφέρθηκε στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 ο Σάκης Αρναούτογλου.
Ο έμπειρος μετεωρολόγος μίλησε ξανά για την άνοδο του υδραργύρου από την Πέμπτη (15/12), που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, για ακόμη μία ημέρα αρνήθηκε να πει κάτι για τον καιρό των Χριστουγέννων, καθώς επισήμανε εκ νέου τη διχογνωμία των προγνωστικών μοντέλων.
Σημειώνεται ότι ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έκανε λόγο για ένα σπάνιο φαινόμενο, που αναμένεται να φέρει πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και θα «σημαδέψει» τον καιρό προ των Χριστουγέννων.
Με τη σειρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνουμε γιορτές με θερμοκρασίες… Πάσχα. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «Πασχούγεννα».
Αρναούτογλου: Οι περιοχές στις οποίες απαιτείται προσοχή την Τετάρτη 14/12/22
Αρχικά, ο Σάκης Αρναούτογλου επισήμανε ότι την Τρίτη (13/12) ο καιρός κρύωσε συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο οι θερμοκρασίες είναι κανονικές για την εποχή.
Ο υδράργυρος θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα και την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του ένα νέο θερμό κύμα, που θα ανεβάσει τις επόμενες ημέρες και ιδίως στα τέλη της εβδομάδας τη θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου.
Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, από την Πέμπτη (15/12) μέχρι και το Σάββατο (17/17) ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλές για την εποχή τιμές. Ωστόσο, από την Κυριακή η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όσον αφορά την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, αλλά όχι παντού. Ειδικότερα, από το πρωί στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, σε Πέλλα, Ημαθία μέχρι και τα βόρεια της Εύβοιας θα επικρατεί αστάθεια, με βροχές, αλλά και χιόνια στη Φλώρινα πάνω από τα 1.200 μέτρα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν τα σύννεφα και κατά τόπους θα πέσουν βροχές, ενώ στα ανατολικά νησιωτικά θα υπάρχει ηλιοφάνεια.
Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα θα ενταθούν στα βορειοδυτικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Βροχές θα έχουμε και στη Στερεά, την Αττική, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα έως τον Έβρο.
Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες, έντασης 5-6 Μποφόρ στο Ιόνιο και στα νοτιοανατολικά 4-5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 16 βαθμούς Κελσίου, τους 8°C με 12°C στα βόρεια και στους 22°C στα νότια.
Στην Αττική θα επικρατεί συννεφιά με παροδικές βροχές το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία θα υπάρχει περισσότερη συννεφιά και βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και μέχρι το μεσημέρι θα πέσουν βροχές σε συγκεκριμένες περιοχές, με τη μέγιστη θερμοκρασία στα κεντρικά να φτάνει τους 21 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια τους 15°C και στα νότια τους 23°C.
Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου θα κυριαρχήσει η συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, χωρίς όμως αυτή να δίνει κάτι το ιδιαίτερο. Η θερμοκρασία στους 22 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και στους 24°C στα νότια. Στους 19°C στα βόρεια.
Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, αρχικά στα βορειοδυτικά ο καιρός θα είναι άστατος, με το σκηνικό να παραμένει έτσι και αργότερα. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχει ζέστη για την εποχή, με τον Σάκη Αρναούτογλου να κάνει λόγο για «άνοιξη». Η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 19°C στα βόρεια και τους 24°C στα νότια.
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου θα καταγραφούν λίγα φαινόμενα στα βορειοανατολικά, τα οποία και θα μεταφερθούν στα ανατολικά. Η μέγιστη θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους 19°C στα κεντρικά, στους 15°C στα βόρεια και στους 22°C στα νότια.
Η αιτία που ο καιρός στα τέλη της εβδομάδας δεν θα θυμίζει σε τίποτα χειμώνα
Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αιτία αυτής της ανόδου του υδράργυρου αποτελεί μια «θερμή γλώσσα» από τη βόρεια Αφρική, η οποία θα φτάσει και θα επηρεάσει την Ελλάδα κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί από την Κυριακή, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε σχετικό κρύο.
Έτσι, λοιπόν, από τη νέα εβδομάδα ο υδράργυρος θα επανέλθει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.
Ωστόσο, για τα Χριστούγεννα τα πάντα είναι ανοιχτά, όπως εξήγησε, καθώς υπάρχει μεγάλη διχογνωμία των προγνωστικών μοντέλων για την περίοδο εκείνη.