Στο όχι και τόσο μακρινό 1983, σε μια εποχή που ακόμα δεν υπήρχε ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, η πόλη της Καβάλας και ο τοπικός δήμος είχε πρωτοπορήσει συστήνοντας το πρώτο στην Ελλάδα Μαθητικό Συμβούλιο Καβάλας, με εκλογές που είχαν τότε διενεργηθεί στα λύκεια ώστε να αναδειχθούν οι εκπρόσωποί του.
Σήμερα, 38 χρόνια μετά, ο δήμος Καβάλας πρωτοπορεί και πάλι τοποθετώντας στην οργανωτική επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Καβάλας μια νέα μαθήτρια με καταγωγή από το Αφγανιστάν, που μαζί με την οικογένειά της ζει στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων.
Ο λόγος για τη 18χρονη Μομπίνα Καρίμι (Mobina Karimi), που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράν και τα δυο τελευταία χρόνια διαμένει στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων μαζί με τους γονείς της και τα τρία αδέλφια της
Η Μομπίνα είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια κοπέλα, που από την πρώτη στιγμή που θα την προσεγγίσει κανείς αντιλαμβάνεται τον δυναμισμό που τη διακρίνει, αλλά και την επιθυμία της να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Δεν κρύβει τη χαρά της για την επιλογή να συμμετάσχει στην οργανωτική επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Καβάλας, αποτελώντας ουσιαστικά την πρώτη πρόσφυγα που συμμετέχει σε αυτόν τον θεσμό.
Φοιτά στη δευτέρα λυκείου, σε σχολείο της Καβάλας, και αντιλαμβάνεται αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα, αλλά δεν μπορεί ακόμα να τη μιλήσει. Ωστόσο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με νεανικό αυθορμητισμό, «μού αρέσει να βάζω στόχους και να τους υλοποιώ. Οι δυο λέξεις, στόχος και πράξη, με εκφράζουν περισσότερο από τη λέξη όνειρα. Θέλω να γίνω οδοντίατρος και θα τα καταφέρω!».
Για τη συμμετοχή της Μομπίνα είχε προηγηθεί πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ίδια και τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Προγραμματισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας του δήμου Καβάλας Γιώργο Μιχαηλίδη. Η απάντηση ήταν θετική και πλέον οι νέοι και οι νέες που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων θα έχουν τη δική τους «φωνή» στην πόλη και στο υπό σύσταση Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.
«Εστιάζω μόνο στους ανθρώπους που με αποδέχονται»
«Θέλω να συμμετέχω, να αποκτήσω εμπειρίες, να βοηθήσω τους πρόσφυγες να μιλήσουν μέσα από τη δική μου φωνή», υπογραμμίζει με έμφαση και συνεχίζει: «η τιμή που μού έκαναν οι άνθρωποι του δήμου Καβάλας και δέχθηκαν τη συμμετοχή μου δείχνει ακριβώς ότι μας σέβονται και μας κάνουν να αισθανθούμε σημαντικοί».
«Έχω πολλούς Έλληνες φίλους. Κάποιοι φίλοι μου είναι από το σχολείο. Έχω αντιμετωπίσει στο παρελθόν ανθρώπους που μού είπαν ότι δεν με θέλουν εδώ, αλλά εστιάζω μόνο στους ανθρώπους που με αποδέχονται και με έχουν φίλη τους. Με αυτούς μπορώ και επικοινωνώ όπως θέλω κι αυτοί επικοινωνούν μαζί μου», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Το κορίτσι από το Αφγανιστάν και πλέον μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ενόψει και των πανελλήνιων εξετάσεων, που είναι σε έναν χρόνο με δεδομένο ότι ακόμα δεν ξεκίνησαν τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσα, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
«Αν μού δοθεί η ευκαιρία στην οργανωτική επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, θέλω να ζητήσω βοήθεια για όλα τα παιδιά- πρόσφυγες που φοιτούν στα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης. Η βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς που θα μας μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό θα είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανα. Για να περάσει κάποιος στα ελληνικά πανεπιστήμια θέλει γερές βάσεις. Εγώ θέλω να περάσω στην οδοντιατρική και θα περάσω», λέει με αποφασιστικότητα η Μομπίνα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση της ανοικτής δομής φιλοξενίας στην Καβάλα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).