Σάλος έχει προκληθεί μετά τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. σε κινηματογράφους με την πρόθεση να κάνει προσαγωγές ανηλίκων που παρακολουθούσαν την ταινία Joker.
Δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν την καταγγελία
Δύο γυναίκες, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, έκαναν την καταγγελία, η αστυνομία αναγκάστηκε να πάει στις αίθουσες και επειδή η καταλληλότητα της ταινίας έχει «βγει» με βάση νόμο του 1937 , η ΕΛ.ΑΣ. έπρεπε να βγάλει τους ανήλικους από τις αίθουσες. Τα περιστατικά είναι δύο: ένα το Σάββατο σε σινεμά στο Μαρούσι και ένα την Κυριακή σε κινηματογράφο στην Κυψέλη.
Οργή της Μενδώνη: Δεν είχαν ενημερώσει, είναι ανοίκειο
Μετά λοιπόν την αναστάτωση που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη και τα πολλά ερωτηματικά που προέκυψαν σχετικά με το ποιος έδωσε την εντολή για τους ελέγχους στους κινηματογράφους, η Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αποκάλυψε ποιες ήταν οι γυναίκες που έκαναν τη σχετική καταγγελία στην αστυνομία. Οπως χαρακτηριστικά είπε η υπουργός Πολιτισμού, πρόκειται για δύο γυναίκες που ανήκουν στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού και είναι μέλη επιτροπής η οποία εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών και έχουν μόνο γνωμοδοτικές αρμοδιότητες.
«Κινήθηκαν πέραν των αρμοδιοτήτων τους, δεν είχαν ενημερώσει. Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους», σημείωσε η κυρία Μενδώνη, τονίζοντας ότι εύλογα ο κόσμος απόρησε βλέποντας τις Αρχές να μπαίνουν στις αίθουσες κινηματογράφων.
«Δεν είναι δυνατόν, κανείς, να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, επικαλούμενος μια υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Ελεγχος δεν σημαίνει φωνάζω την αστυνομία και δημιουργώ πρόβλημα σε οικογένειες και ανηλίκους», πρόσθεσε, οργισμένη, η υπουργός Πολιτισμού. Τέλος, η Λίνα Μενδώνη κατέληξε λέγοντας: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο».
Το σχόλιο Τσίπρα
Την ίδια ώρα, με το δικό του προσωπικό σχόλιο αναφέρθηκε στην υπόθεση και ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα στην ανάρτησή του στο Instagram ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πόσταρε μια καυστική φωτογραφία που δείχνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να κυνηγά τον Τζόκερ.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:
«Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στο κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το Τζόκερ.
Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα. Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Τη ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο.
Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα.
Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του '60, ίσως και ακόμη πιο πίσω… Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε.
ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα».
Ραγκούσης: Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης αποκλειστικά υπεύθυνοι
Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μεταξύ άλλων καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
«Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικοινώνησα επίσημα με την Ελληνική Αστυνομία για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών. Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι' αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές», αναφέρει ο Γιάννης Ραγκούσης.
Υποκρισία: Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την αστυνομία για τον Joker
Η όλη διαδικασία που φαίνεται να κινήθηκε το Σαββατοκύριακο για τις προβολές της ταινίας Joker βασίζεται σε δύο κανονιστικές πράξεις, που εκδόθηκαν κατόπιν υπουργικών αποφάσεων του 2011 και του 2014. Οι έλεγχοι γίνονται από την ειδική Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου. Στο τμήμα Κινηματογραφίας διευθύντρια είναι συγγενής του πρώην υφυπουργού ΥΠΠΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Στρατή. Συγκεκριμένα, διευθύντρια είναι η κυρία Αλεξομανωλάκη, σύζυγος του αδελφού του πρώην υπουργού. Σύμφωνα με την κατάθεση των δύο υπαλλήλων του ΥΠΠΟ που ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας, η κυρία Αλεξομανωλάκη είχε δώσει την έγκρισή της. Και ακόμη, οι ταυτότητες που έχουν τα μέλη της επιτροπής αυτής για να μπορούν να ασκήσουν τους σχετικούς ελέγχους της έχουν υπογραφεί από τη γ.γ. του υπ. Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Βλαζάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.
Τι είπαν στην κατάθεσή τους οι δύο γυναίκες υπάλληλοι του ΥΠΠΟ
Την υπηρεσιακή τους ιδιότητα ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και ότι ενεργούσαν με εντολή της υπηρεσίας τους, επικαλέστηκαν στους αστυνομικούς που κάλεσαν για να απομακρύνουν τους ανήλικους από την ταινία «Τζόκερ», οι δύο γυναίκες χθες και προχθές, από κινηματογράφους στην Κυψέλη και στο Μαρούσι.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, προχθές το απόγευμα από το εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και χθες το απόγευμα από τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», στην Κυψέλη, επικοινώνησαν με την Άμεση Δράση οι δύο γυναίκες, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους, ανέφεραν ότι ανήλικοι έβλεπαν την ταινία που είναι ακατάλληλη και ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας για να εφαρμοστούν τα νόμιμα.
Στα σημεία μετέβησαν αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων, οι οποίοι μπήκαν στις αίθουσες την ώρα της προβολής και διαπίστωσαν την αλήθεια των καταγγελιών. Ειδικότερα στο Mall, βρέθηκαν επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Κυψέλη βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι και τέσσερις με τους γονείς τους.
Οι επτά του Mall οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου κλήθηκαν οι γονείς τους και τους παρέλαβαν. Στο Τμήμα οδηγήθηκε και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, μαζί με την υπάλληλο του Υπουργείου, η οποία έδωσε κατάθεση.
Όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι.
Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.
Στην περίπτωση του Mall, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.
Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δεν ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.
Τέλος, η Αστυνομία με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.