Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, ψαράδες και εθελοντές δύτες, εστίασαν σε 14 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ιθάκη, με πρωτοβουλία της οργάνωσης Healthy Seas.
Συνολικά απομακρύνθηκαν περίπου 23.500 κιλά απορριμμάτων, εκ των οποίων 18.500 κιλά ήταν δίχτυα και 5.000 κιλά άλλα είδη θαλάσσιων απορριμμάτων όπως και εκατοντάδες μέτρα δίχτυα απλάδια και παραγάδια.
Ειδικότερα, είκοσι πέντε μεγάλα δίχτυα αφαιρέθηκαν από την «ιχθυοκαλλιέργεια φάντασμα» (ghost farm) στο Καλαβρή. Στο πρώτο στάδιο της συντονισμένης προσπάθειας, οι 12 εθελοντές δύτες από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο, την Ουγγαρία και την Ελλάδα, έκοβαν και προσαρτούσαν ασκούς ανέλκυσης στα δίχτυα.
Μόλις έβγαιναν στην επιφάνεια, φορτηγίδα με γερανό σήκωνε τα δίχτυα από το νερό και τα τοποθετούσε σε μεγάλους κάδους που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των διχτυών προς ανακύκλωση. Όπως έγινε γνωστό, τα δίχτυα θα αναγεννηθούν μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα σε νήμα ECONYL, τη βάση για νέα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, χαλιά και άλλα.
Μάλιστα, για την έναρξη της ενέργειας «Επιστροφή στην Ιθάκη», διοργανώθηκε εκδήλωση ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης που περιλάμβανε την προβολή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τη δράση του 2021 και έκθεση φωτογραφίας. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας περίπου 180 παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες.
Επισημαίνεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται ετησίως στις θάλασσες και τους ωκεανούς παγκοσμίως. Το φαινόμενο ονομάζεται «αλιεία φάντασμα» επειδή τα δίχτυα που μοιάζουν σχεδόν αόρατα στο βυθό, παγιδεύουν και σκοτώνουν κάθε είδους θαλάσσιας ζωής.
Βασικοί εταίροι της δράσης είναι οι Odyssey Outdoor Activities, Iaseas, Kefalonia Fisheries, ο Δήμος Ιθάκης, το Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το έργο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.