Σε ηλικία 79 ετών πέθανε σήμερα στις φυλακές της Πάρμα ο Ραφαέλε Κούτολο, ο πανίσχυρος νονός της μαφίας της Νάπολι, Καμόρα.
Ο Κούτολο έπασχε από χρόνια νοσήματα και βρισκόταν στη φυλακή από το 1971. Το αξιοπερίεργο, όμως, και εντυπωσιακό (αποτέλεσμα της εγκληματικής του σταδιοδρομίας και των συμμαχιών του) ήταν ότι επί σειρά ετών κατάφερε να ελέγχει πλήρως τις παράνομες δραστηριότητες της Καμόρα, δίνοντας εντολές μέσα από το κελί του.
Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό σχόλιο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο: «Ο Κούτολο ήταν ισχυρότερος από πρωθυπουργός. Κράτησε όμηρο ολόκληρη την Ιταλία και η χώρα υποκλίθηκε στην ισχύ του», τόνισε από την εφημερίδα «Corriere della Sera».
H εγκληματική πορεία του Κούτολο ξεκίνησε το 1970, με δραστηριοποίηση στην παράνομη πώληση τσιγάρων, η οποία στη Νάπολι και σε μεγάλο μέρος του ιταλικού Νότου είχε εξασφαλίσει -συχνά- την ανοχή των Αρχών.
Το 1971 οδηγείται στη φυλακή και σχεδιάζει τη «μεταρρύθμιση» της ναπολιτάνικης μαφίας, με δομή πυραμίδας, όπως ακριβώς η Κόζα Νόστρα της Σικελίας. Ο αρχινονός μετατρέπεται σε προσωπικότητα την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Με τον Κούτολο, η «Νέα Οργανωμένη Καμόρα» μετατρέπεται σε παραστρατιωτική οργάνωση και βάζει βαθιές ρίζες στο εμπόριο ναρκωτικών και στην απόσπαση χρημάτων από τους εμπόρους και επιχειρηματίες, μέσω εκβιασμού.
Το 1977 ο «Ντον Ραφαέλε» μεταφέρεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο από το οποίο δραπετεύει, χάρη σε έκρηξη βόμβας, μετά από έναν χρόνο. Ο Κούτολο επεκτείνει και ενισχύει τη δράση του: Δημιουργεί νέες σχέσεις με εγκληματικές οργανώσεις της Ρώμης και του Μιλάνου, αλλά και με την πανίσχυρη μαφία της Καλαβρίας, την Ντράγκετα.
Η «Νέα Οργανωμένη Καμόρα» κερδίζει εκατομμύρια από τη διακίνηση κοκαΐνης σε όλη την περιφέρεια της Νάπολι, ενώ οι τοπικοί πολιτικοί «κάνουν τα στραβά μάτια».
Τα μέλη των φατριών της Καμόρα που δεν θέλησαν να συμμαχήσουν μαζί του, στη δεκαετία του '80, δημιούργησαν τη συμμαχία της «Νέας Οικογένειας», με την οποία προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τη σχεδόν απεριόριστη ισχύ του Κούτολο: Στις γειτονιές της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου ξεκινά ένας «εμφύλιος πόλεμος», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματισθούν εκατοντάδες.
Παράλληλα, όπως υπενθυμίζουν σήμερα πολλοί σχολιαστές, από τη φυλακή, ο αρχινονός της Νάπολι κατάφερε να δημιουργήσει στενές σχέσεις και με «εκτροχιασμένους τομείς» των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Τόσο, που φέρεται να είχε κύριο ρόλο στην απελευθέρωση του περιφερειακού συμβούλου Τσίρο Τσιρίλο, ο οποίος, το 1981, είχε απαχθεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.
Η ιταλική δικαιοσύνη, τα τελευταία χρόνια, αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημα του Κούτολο για μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε κατ' οίκον κράτηση, με το σκεπτικό ότι, παρά τα προβλήματα υγείας του και το προχωρημένο της ηλικίας, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για το οργανωμένο έγκλημα της Νάπολι και να επηρεάζει τις εξελίξεις του.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τέλος, πολλοί αναφέρουν ότι έστω και αν κρατούνταν σε συνθήκες απομόνωσης, πριν από οκτώ μήνες είχε καταφέρει να δώσει συνέντευξη σε μεγάλη εφημερίδα της Κάτω Ιταλίας, με την οποία έστελνε και πάλι το μήνυμα ότι «ουδέποτε επρόκειτο να μετανοήσει και να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη».